Hoppa över innehåll

Våga odla!

Intervju med Farbror Grön om intresset för odling och lärdomarna genom åren

Johannes Wetterbäck, även kallad Farbror Grön, är en hängiven odlare som gärna delar med sig av sina erfarenheter. Eftersom han sedan många år har använt jord och gödsel från Hasselfors Garden, har vi bett honom att på sin blogg berätta hur han gör. Här får du lära känna honom lite bättre.

Intervju med farbror grön

Allt fler intresserar sig för odling. Oavsett om du har en trädgård, odlingslott, balkong eller bara ett fönster så finns det alltid något som du kan odla. Men alla är vi barn i början och kan behöva några tips på vägen.

– Vad många inte tänker på är att växter behöver gödsel. Vad du än odlar så behöver du tillföra näring och enklast är att göra det vid slutplantering vare sig det är i kruka, pallkrage eller på friland. Många har kanske låga förväntningar, och tänker att en klase tomater är bra. Men du kan skörda flera kilo om du har gödslat! Jag rekommenderar att satsa på bladgrönsaker, tomater, gurka, och kryddor. Kryddor kan du köpa från affären och plantera om hemma, superenkelt, berättar Johannes.

Våga testa och var lekfull

Johannes tycker om att experimentera med grödor och är inte rädd för att testa nya saker, så som att odla tomater inomhus.

Tomater

– Om du odlar tomater inomhus blir de plötsligt en vårprimör och går att skörda redan tidigt på året. Det som gett mig mest är mitt sätt att tänka fritt, inte tänka på givna ramar utan på resultatet, att det ska vara lekfullt. Jag gillar det ”småprovokativa” när jag odlar. När folk säger att det ska vara på ett visst sätt säger jag: läs inte på fröpåsarna, samodla mer, våga testa och vara lekfull. Vi behöver inte ”Vi-och-dom-känsla” i odlandet. Här ska vi slappna av, göra på olika sätt och göra som vi vill.

Om det blir lite fel någon gång gör det inget, det är då man lär sig nya saker. Våga att göra fel – våga odla!

– Jag gjorde ett roligt misstag en gång. På 90-talet köpte jag Flenört (trädgården ligger nära Flen). Det visade sig att det var ett ogräs som var svårt att bli av med, för den har djupa rötter. Den smakar/luktar som mörkbränt knäckebröd och kaffe. Då tänkte jag ”vad fasen har jag gjort?” Men jag gillar att tänja på gränserna, och då ingår det att misslyckas. Om jag till exempel får in bladmögel så ser jag det som en möjlighet att dokumentera och blogga så att andra förstår. Jag vill inte bara läsa mig till kunskap, jag vill även lära mig av det jag gör.

Odling är ett intresse för alla åldrar

Att se växter gro och växa är ett spännande projekt för både barn och vuxna. Tillsammans har Johannes och hans livskamrat Theres odlat fram ett intresse för växter hos deras barn. Genom att låta barnen provsmaka bär, frukter och grönsaker så har även de blivit odlingsentusiaster.

– Varken Theres eller jag är såna som satsar på stora fester eller händelser. Vi satsar på vardagen istället, att den ska bli bra. Låt barnen provsmaka grönsaker, egen gurka och tomat på mackan. Och egengjort örtsalt. Då vill de att vi odlar till dem! Då blir vardagen till lyx.

Odling är ett intresse för alla åldrar

Trenden med odling är här för att stanna, det är mer som en långsiktig rörelse som gör människor lyckligare. Men det är klart, ibland kan det även vara tufft att odla.

– Jag har odlat i 27 år, och har så mycket tankar och idéer fortfarande. Jag kommer antagligen sitta i rullstol och plantera S:t Paula om jag blir 100 år! Men man vet aldrig med intresset. I maj, när det känns som tyngst, vill man ibland bara asfaltera allt, säger Johannes och skrattar.

Men som han säger själv, är man en person med mycket idéer så kommer man snart igång igen!

5 snabba med Farbror Grön:

Vinterodling – Sommarodling
Perenner – Grönsaker
Hängmatta – Rensa ogräs
Skogsträdgård – Takfarm
REKO-jord – P-Jord 

Sök