Hoppa över innehåll

Bygg med torvblock

Torvblock är lätta att bära och enkla att forma, ett fantastiskt material för dig som snabbt vill förnya trädgården. Du kan bygga surjordspartier, dammkanter, murar, terrasser, rabattkanter.

Surjordväxter trivs i torvblock

Torvblocken i sig är sura – de har ett lågt pH – så du kan plantera surjordsväxter som ljung, azalea, lingon och allåkerbär direkt i blocken. Men du kan såklart lägga i jord som passar för de växter du ska plantera. Tänk också på placeringen av torvblocken, är det ljust, mörkt, torrt eller fuktigt? Kanske är det blåsigt? Anpassa vilka växter du väljer utifrån platsens förutsättningar.

Du behöver:

  • Torvblock
  • Såg
  • Kniv (en gammal brödkniv är allra bäst)
  • Rep
  • Hammare
  • Bambupinnar
  • Handskar
  • Markduk eller gamla dagstidningar

Plantera med torvblock

Så här bygger du med torvblock:

  1. Använd alltid bambupinnar för att förankra blocken i varandra och i marken eftersom bambun förmultnar långsamt. Nackdelen med bambupinnar är att de lätt splittrar upp sig. Använd handskar när du ska slå ner dem med hammare – tryck INTE med handflatan.
  2. Börja byggandet med att markera formen på ditt torvparti med ett rep så får bygget mjuka, harmoniska linjer.
  3. Lägg ut markduk eller ett tjockt lager tidningspapper där du tänker lägga torvblocken. Då undviker du att rotogräs växer in i blocken och du får en gräsfri yta i kanten av bygget. För att få det snyggt täcker du de delar som sticker fram under blocken med dekorationssten, pinjebark eller sand.
  4. Använd torra torvblock när du bygger så sparar du din rygg, blöta torvblock är jättetunga. Placera ut blocken och forma till dem med såg eller kniv så att de sitter tätt ihop. Förankra första raden i marken med grova bambupinnar (om det går). Använd sedan tunnare pinnar för att fästa blocken i varandra. Använd handskar och slå in pinnarna med hammare.
  5. När du bygger på höjden ska du förskjuta torvblocken något inåt och lägga blocken omlott så skarvarna inte kommer mitt över varandra. Bygg helst inte mer än tre block högt, det kan annars bli ganska instabilt.
  6. Fyll på med jord för att få ett stadigt bygge. Lägg i en jord som passar de växter du tänkt plantera i rabatten; rosjord & perennjord till rosor och perenner, rhododendronjord till surjordsväxter och planteringsjord till buskar. Bygger du högt kan du först bottna med ett lager grovt material, t.ex. singel för att fylla ut och dränera.
  7. Till sist avrundar du kanter och utstickande hörn med brödkniven. Hålrum lagar du med överblivna torvbitar. Vill du fylla igen skarvar kan du göra det med en tjock ”välling” av torv och vatten.

När bygget är klart låter du enklast nästa regnskur blöta upp blocken. Är du ivrig och vill plantera på en gång kan du vattna upp dem med trädgårdsslangen.

Bygga med torvblock

Skötselråd för torvblocken

Var försiktig med torvblocken när de är fuktiga eftersom de då är känsliga för slitage. Var även försiktig med grästrimmern och gräsklipparen! Om planteringen är så stor att du måste kliva runt i den kan du lägga ut stenar eller träkubbar att trampa på. Även kraftig uttorkning kan slita på blocken. Om det är en torr sommar kan du därför behöva vattna blocken.

Torvblock i trädgården

Mossiga torvblock

Torvblock är ett helt naturligt material. Blocken förmultnar så småningom, men de behåller sin form i minst tio år, och de åldras med skönhet eftersom de med tiden täcks med mossa i olika nyanser.

Om du vill att dina block snabbt ska täckas med mossa kan du pensla dem med filmjölk eller fukta dem med vattenlöslig gödsel. Om du hittar vackra mossor i skogen kan du plocka med dig några, dela sönder dem och plantera dem på de fuktiga blocken. Vill du ha rikligt mossbeklädda block bör de inte stå i direkt sol.

Använd torvblock till trädgårdsdammen

För att få ett renare och klarare vatten i trädgårdsdammen kan du lägga en bit torvblock på botten av dammen. Du kan lägga blocket i nylonstrumpbyxor så slipper du lös torv som flyter runt. Torven sänker dammens pH så att algerna inte trivs.

Torvblock med odlingsfönster

Sök