0
Shoppinglistan Sök närmaste återförsäljare  
Tuotteen nimi Määrä
 
Choose a country  

Which country site would you like to visit?

  • Finland Go
  • Sweden Go
  • Norway Go
  • Estonia Go
  • Russia Go
  • Global website Go
 

Köksträdgården

Förodla grönsaker och kryddor

I februari - mars är det dags att börja med de allra första sådderna! En del av de bästa köksväxterna måste förodlas inomhus för att ge skörd under sommaren. Ett alternativ är att köpa färdiga plantor senare i vår, men då missar man den så spännande förodlingen. Att först lägga ner fröna i fuktig såjord, ställa sådderna varmt och vänta. Titta till dem dag för dag tills det plötsligt en dag spirar!

Sedan ska sådderna vårdas med mycket ljus, inte för mycket värme och en jämn fuktighet så de håller sig knubbiga och gröna. Sådden görs i svagt gödslad såjord; S-jord 50 l som har inblandning av fluffiga vita perlitkorn som gör jorden extra luftig och lucker. Eller Såjord och Så- och kaktusjord som är samma jord men i olika förpackningar. Finsiktad mörk jord med extra mycket sand för att små sådder ska få både luft och fukt när de gror.

När plantorna vuxit och börjar stå trångt är det dags att dela och plantera om dem i större krukor, att skola om dem. Nu ska plantorna ha en näringsrik jord, P-jord är ett utmärkt val. Om du föredrar ekologiska jordar är E-jord eller Örtjord bra val.

Vad är det då som kan sås under mars? Växthusets grödor som tomater, paprika, aubergine och chili behöver lång utvecklingstid innan det blir skörd så de måste sås tidigt. Till trädgårdslandet är det främst selleri, kål, majs och purjolök som måste förodlas, det mesta sås annars direkt när det blir varmt i jorden. Kryddlandets växter tar ofta god tid på sig att gro men det går att ta smakprov när de väl kommer upp och växer. Sätt igång och så gräslök och persilja, rosmarin och timjan!

2014

Blomma

Blomma 2014 är här. Läs tidningen på webben eller hämta ett eget exemplar i trädgårdsbutiken.

Läs Blomma 2014 ›