Hoppa över innehåll

Odla tomater i växthus – jord och näring

Bland det härligaste som finns är att skörda solvarma tomater ifrån växthuset på sommaren. Men det finns några saker att tänka på för att få en fin skörd år efter år. Två av de viktigaste sakerna är jorden och näringen. Så i den här artikeln ska vi kika på just det - vad du behöver tänka på för att växthuset ska ge dig den skörd du önskar dig.

Text och bild: Malou Augustin

Om du har ett riktigt stort växthus kan du precis som i trädgården dela upp växthuset i olika delar och flytta runt grödorna från år till år. Så kallad växtföljd.

I det mindre växthuset går inte det riktigt lika enkelt. Men det finns saker du kan göra för att hålla borta ohyra, sjukdomar och tillföra tillräckligt mycket näring till dina grönsaker.

Jord till tomater, chili, paprika och aubergine

Tomater, paprika, chili och aubergine är grönsaker som älskar näring! Och som kräver mycket näring för att ge en ordentlig skörd. Samtidigt är just de här växterna känsliga mot bekämpningsmedel som är ett problem i naturgödsel och även jord gödslad med naturgödsel. Därför kan det kännas svårt att veta vad man kan ge dem för jord och gödsel.

Så i mitt växthus använder jag Hasselfors Garden Tomat & chilijord. Den är gödslad med mineralgödsel som är långtidsverkande och ger grönsakerna precis det de behöver. I mineralgödseln finns det inte heller några spår av bekämpningsmedel.

Du kan plantera ner plantorna rätt ner i tomat och chilijorden. Har du inte odlingsbäddar kan du sätta plantorna direkt ner i påsen också, det är himla smidigt!

Hur ofta behöver man byta ut jorden i växthuset?

I ett mindre växthus är det som sagt knepigt att jobba med växtföljd och rotera grödorna. Allra helst eftersom paprika, chili, tomat och aubergine allihopa tillhör samma växtfamilj, potatisväxter. Och de drabbas lätt av exempelvis svampsjukdomar om du odlar dem i samma jord år efter år.

Därför behöver man i ett mindre växthus vara extra noga med att ta hand om jorden. Det här är för att inte drabbas av sjukdomar, ohyra eller näringsbrist i jorden.

Jag byter jord i mitt växthus med 2, max 3 års mellanrum. Då gräver jag ur jorden och återanvänder den i en annan del av köksträdgården. Men en sak att tänka på då, jag odlar inte potatis i den jorden på minst 4 år. Eftersom även potatis tillhör samma växtfamilj som tomater, chili, paprika och aubergine.

När jag har grävt ur jorden i växthuset har jag in den nya jorden. Då är Tomat och chilijord kanon!

Du kan antingen fylla på med enbart tomat och chilijord eller så kan du blanda upp den med jord från en annan plats i trädgården. Tänk bara på att du om du blandar upp jorden antagligen kommer att behöva tillföra mer näring regelbundet. Och att du inte ska ta jord från en plats där du har odlat potatis nyligen. Eftersom potatisen kan ha sjukdomar som sprider sig till växterna i växthuset.

Förbättra jorden utan att byta ut den

De år jag inte byter ut jorden helt förbättrar jag den för att tillföra med näring och mull som tomat, chili, paprika och aubergine älskar!

Eftersom jag hade i ny jord i växthuset förra året är det dags att jordförbättra i år.

Så nu blandar jag upp den befintliga jorden med Tomat och chilijord som både tillför massor av mull men också precis den näringen som växterna behöver utan att jag behöver oroa mig för bekämpningsmedel. Jag blandar även i kompost ifrån vår hushållskompost. Trädgårdskomposten går också bra men den är inte speciellt näringsrik så den tillför mest mull. Och växter som tomater, paprika och aubergine behöver massor av näring!

Ge extra näring

Även om jag använder mig av enbart tomat och chilijord ger jag efter några veckor flytande växtnäring genom att blanda ut Växtnäring Tomat & grönsak i vattnet. Det här är för att växterna snabbt slukar i sig den näring som finns i jorden.

Växtnäring Tomat & grönsak tillför mer kalium, magnesium och svavel som stimulerar fler fruktämnen och tillväxten på frukten. Enkelt sagt, ger växten det den behöver för att ge en riktigt stor skörd. Den innehåller även kalcium som är viktigt för tomaterna för att de inte ska drabbas av pistillröta.

En sak som är bra att tänka på är att det bästa är att ge lite växtnäring åt gången men ofta. Det ger en jämnare tillförsel av näring och det mår plantorna som bäst av.

En annan sak jag gör är att täcka jorden med gräsklipp. Men inte för mycket, det räcker med 3-4 centimeter ungefär en gång i månaden under säsongen. Gräsklippet hjälper dessutom till att hålla kvar fukten i jorden omkring tomatplantan.

Vatten och näring hänger ihop

Tomater, chili, paprika och aubergine mår bäst av en jämn fuktnivå i jorden. Vattnet står för flera viktiga funktioner i växten och en av dem är transporten av näringsämnen. Exempelvis om jorden är lite torr är det bäst att vattna upp den så den är jämnt fuktig innan du ger näring, annars kommer växten ändå inte kunna tillgodose sig näringen ordentligt.

Det är också viktigt med en jämn fuktnivå i luften. För om luften är torr ökar risken att drabbas av pistillröta på tomaterna.

Se därför till att vädra växthuset för att det inte ska bli för varmt. Om det skulle vara väldigt torrt och varmt kan du vattna på golvet i växthuset eller ställa ut ett par hinkar med vatten i som kan få avdunsta och höja luftfuktigheten.

Nu hoppas jag att du har fått inspiration och tips som hjälper dig till en riklig skörd i ditt växthus i sommar!

Malou Augustin

VD och grundare av Evergreen Garden & Design AB

Malou är en kreativ och driven trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner utbildad via Hermods yrkeshögskola och Trädgårdsakademin i Båstad. Kombinationen av trädgårdsutbildningar ger Malou en bred syn från estetik och formgivning till anläggning och skötsel av gröna miljöer. Ofta med fokus på det större perspektivet och alltid med fokus på en långsiktig hållbarhet och biologisk mångfald.

Hos oss på Hasselfors Garden delar Malou med sig av sin kunskap som trädgårdsmästare och designer i form av artiklar både kring trädgårdsdesign och hur man gör mer hållbara val i trädgården.

Sök