Hoppa över innehåll

Att förändra världen, en trädgård i taget

Att våga utmana gamla sanningar är viktigt för att komma framåt. När det kommer till stadsplanering, jordbruk och hållbarhetstänk är det viktigt att våga förnya sig. Ultuna Permakultur på SLU i Uppsala startades just för att utmana kortsiktiga, enkla lösningar. Istället vill de inspirera till att fokusera på långsiktiga lösningar som gynnar människor, insekter, djur och vårt jordklot.

William studerar första året på SLU i Uppsala och läser till Agronom med inriktning mot landsbygdsutveckling. Kärleken för naturen har alltid funnits där och det har i sin tur lett till ett stort miljöintresse.

Allt hänger samman i världen, jag tror på holistiska lösningar. Det är där permakultur kommer in i bilden, förklarar William.

Tillsammans med sin bror startade han Ultuna Permakultur som idag består av en rad studenter från olika utbildningar. Både Livsmedelsagronomer, landskapsarkitekter, miljövetare och landsbygdsutvecklare. Dessutom har lärare från SLU involverat sig i projektet och även helt utomstående människor som tycker det är ett spännande projekt vill hjälpa till. Tillsammans har de byggt upp en skogsträdgård med positiv klimatpåverkan.

 

Inspiration från Permakultursprojekt i USA

William och hans bror hade länge funderat på sätt att lösa den ekologiska krisen. Sen såg de en video som de blev inspirerade av från förespråkare i USA som hade gjort ett liknande projekt på ett universitet. Det blev startskottet för projektet och de började leta efter en plats att sätta igång på. Det blev på SLU i Uppsala på en innergård för studentbostäder.

Från tom gräsmatta till parkodling

Första spadtaget togs den 11 mars 2020 och på bara 2,5 månad har man anlagt allt för hand, nästan en halv hektar helt utan fossila bränslen. Intresset har varit stort och många har slutit upp till projektet.

Innan Corona drog igång hade vi event där vi bjöd in alla som var intresserade att hjälpa till och på första eventet kom det 50 personer. Det är ett tungt arbete att gräva allt för hand. När vi ställde frågan om vem som ville gräva så räckte dock alla upp handen. Jag tror det finns en saknad efter att få ta i och gräva i jorden, berättar William.

På den här korta tiden har det planterats en stor skogsträdgård med 20 träd och ett 50-tal buskar och istället för gräsmatta har man anlagt ett örtlager. I mitten av trädgården kan man hitta en så kallad no-dig garden som är gjord av grönkompost från Hasselfors Garden vilket gynnar mikrolivet i jorden. Detta är ett projekt som kommer att vara över lång tid men nu är grunden lagd till något som kommer att bli fantastiskt och inspirera många andra framöver.

Skapat en rörelse

Det finns många tomma ytor där ute i Sverige, både i våra städer men också på offentliga platser såsom på skolor. Det vill William att det ska bli ändring på.

Vi vill skapa en rörelse. Varje universitet skulle kunna ha den här typen av trädgård och kommuner skulle kunna utnyttja tomma gräsytor för matproduktion och på så sätt öka den biologiska mångfalden och producera nyttig mat där människor är inkluderade.

I och med det här projektet vill de också visa på kraften i odling och permakultur, ett alternativ till det storskaliga jordbruket. Lunds universitet och Alnarp är intresserade av att skapa liknade trädgårdar och en rörelse är påbörjad. Till alla som funderar på att anlägga den här typen av trädgården säger William att man inte behöver veta allt innan man sätter igång.

Man lär sig genom att göra. Och det är förmodligen det roligaste sättet att faktiskt göra skillnad på för vårt jordklot. Gemenskapen är fantastisk!

Infobox

Hasselfors Garden är stolta över att sponsra den här typen av projekt. Har du ett projekt på gång? Kontakta Sarah Andersson, sarah.andersson@hasselforsgarden.se och berätta mer om dina planer.

Vill du veta mer om Ultuna Permakultur, kolla in deras hemsida: https://www.ultunapermakultur.com/

Sök