Så från frö

Att så frön och sedan med spänning följa utvecklingen är en härlig process. Hur ett litet frö med hjälp av jord och vatten kan förvandlas till en stor planta är fascinerande. Frön kan gro året runt men våren den stora perioden för frösådder då plantorna behöver mycket ljus när de kommer upp för att hinna utvecklas bra innan säsongen är över.

Frösådd

Frön kan se ut och gro på många olika sätt och man måste ta reda på vad som gäller för respektive växt för att skapa bästa förutsättningarna för fröna att utvecklas. Oftast står informationen på fröpåsen så ett gott råd är att läsa på lite innan du stoppar ner fröna i jorden.

Att odla plantor
Många grönsaker och blommor måste sås tidigt för att bli stora nog att blomma och ge skörd till sommaren. I februari-mars är det dags att börja med de allra första sådderna. Ett alternativ är att köpa färdiga plantor senare i vår, men då missar man den så spännande förkultiveringen; att först lägga ner fröna i fuktig såjord, ställa sådderna varmt och vänta. Titta till dem dag för dag tills det plötsligt en dag spirar!

Så frön i sålådor eller små krukor, täck dem med plast eller glas så att jorden runt fröet hålls fuktig medan fröet gror. Använd S-jord som har inblandning av fluffiga vita perlitkorn som gör jorden extra luftig och lucker eller Naturgödslad Såjord som är en finsiktad mörk jord med extra mycket sand för att små sådder ska få både luft och fukt när de gror. Toppa med Odlingssand  ovanpå jorden för att få väldränerat lager som torkar snabbt och skyddar späda plantor.

De flesta fröer gror snabbast och bäst mellan 20-24 grader, så ställ dem inte för varmt. Se upp så att jorden inte torkar ut, frön måste hållas fuktiga för att de ska gro. När fröerna grott välj den ljusaste och svalaste platsen i ditt hem för att plantorna ska bli kraftiga och friska. Dina sådder måste vårdas med mycket ljus, inte för mycket värme och en jämn fuktighet så de håller sig knubbiga och gröna. Har du möjlighet att ge dem tilläggsbelysning kommer de bli ännu starkare, bästa resultatet är med speciella växtlampor som ger det spektra av ljus som växter behöver mest men vanliga glödlampor stimulerar också tillväxten under mörka dagar.

Såtider
Exakt när du ska så beror på var i landet du bor och vilka förutsättningar du har att driva upp plantor. Har du bara tillgång till naturligt ljus och vanlig rumsvärme så är det bättre att vänta några veckor så att inte plantorna blir för långa och gängliga. Kan du styra temperatur och ljus kan du starta tidigare och ändå hålla plantorna kompakta. Ungefärliga utvecklingstider från sådd till utplantering till kruka, pallkrage eller växthus:

12-14 veckor: kronärtskocka

10- 12 veckor: rotselleri

8 – 10 veckor: paprika, chili, purjo, aubergine, persilja, växthustomat, timjan, rosmarin

6 – 8 veckor: frilandstomat, kål av olika slag, majs, lök från frö, gräslök

3 – 4 veckor: gurka, squash, pumpa, melon

Omskolning 
Att plantera om sådderna första gången kallas på fackspråk att skola om plantorna. Det är dags att flytta plantorna från sålåda o småkrukor till större krukor när de börjar växa till sig och stå trångt, det är även då du delar på plantorna om du placerat flera fröer tillsammans. När du planterar om är det viktigt att plantorna får en mer näringsrik jord, P-jord är ett utmärkt val eller om du vill odla ekologiska är Eko-jord toppen.

Vattna sådden ordentligt en bra stund innan du plantera om. Om jorden är genomfuktat är det lättare att ta ur de små plantorna utan att skada rötterna. Tycker du att det är svårt att få loss plantorna med händerna kan du använda en plantsticka eller något annat hjälpmedel, till exempel en tunn träspatel eller en bordskniv för att lyfta och dela isär plantor. Har det grott bra välj bara ut de kraftigaste plantorna och kasta resten.

Fyll de nya större krukorna med jord, gör ett litet hål för plantan med fingret eller en sticka och placera plantorna lite djupare än tidigare jordytan*. Sätt genast ner plantorna i jorden eftersom de späda plantorna snabbt torkar ut. Tryck till jorden kring plantan lätt och vattna försiktigt. För att säkerställa att plantorna inte ska torka kan du täcka med plast några dagar.

*Långa tomatplantor kan planteras mycket djupare, de kan bilda nya rötter från stammen.

Härda plantor 
Har du tänkt att ha dina plantor ute på balkongen eller i trädgården måste du vänja dem så att de inte får sol- eller temperaturskador som gör att tillväxten stannar av för en längre tid. Plantorna tar skada av solens UV-strålar om de inte först får vänja sig gradvis.  Att vänja dem till utomhusmiljö kallas på fackspråk att härda plantorna. Du ställer ut plantorna under dagtid då temperaturen är minst +10 grader. Ställ dem på en lugn och skyddad plats som inte är i direkt solljus. Glöm sen inte att ta in plantorna på kvällen så att de inte fryser. Det tar ca en vecka att härda plantorna innan de klarar av att flytta ut på heltid.

Plantera de förodlade plantorna i trädgårdslandet i slutet av maj eller början av juni.

Att tänka på med fröer

Har du gamla fröer?

Grobarheten, hur fröet utvecklas, sjunker med fröets ålder men det finns frön som är livsdugliga i hundratals år. Grobarheten försämras om fröna torkar efter att de en gång blivit fuktiga och vid för hög temperatur, över 25C. Har du gamla fröer och är osäker på grobarheten så testa att så dem ändå. Även om datumstämplingen passerats på fröpåsen kan fröerna mycket väl vara fullt grobara!

Fröna grodde men plantorna överlevde inte

Även om fröna gror bra kan plantorna dö efter några dagar. Groddbrand är en svampsjukdom som beror på smutsiga krukor, för tät sådd, jordsmitta eller smittade frön.

Perennafröer

De flesta fröer gror snabbast och bäst mellan 20 – 24C men speciellt bland perennerna finns det många sorter vars frön gror vid lägre temperaturer. Många perennafröer behöver även köldbehandling för att gro. En del frön kan gro direkt medan andra måste ha en viloperiod först. Har fröerna tjocka, hårda skal måste de kanske först utsättas för olika påfrestningar som slipning för att gro. Läs alltid på om vad just dina fröer behöver för att trivas och utvecklas.

Omskolning

KevatKukkumaki06_028När fröerna grott och plantorna vuxit till sig så att de börjar stå trångt i krukan är det dags att plantera om dem i större krukor. Det kallas för omskolning eller prikling. Bryt försiktigt loss plantorna en och en och sätt ner i ny jord, nu ska en kraftigare gödslad jord användas. P-jord är en mycket bra jord att odla vidare i. Om det grodde bra välj bara ut de kraftiga plantorna och släng resten. Skydda de omskolade plantorna för skarp sol den första tiden. Läs mer >

 

Tips

Gör så här

  • Använd såjord och fyll i rena krukor eller sålåda.

  • Jämna och packa jorden med handflatan, vattna eventuellt innan sådd om det är små fröer, de flyter lätt runt annars.

  • Små frön sås jämnt över ytan eller i rader.

  • Stora frön sås ett och ett.

  • Sådden täcks med ett tunt lager jord. En tumregel är att det täckande lagret skall var 2-3 gånger så tjockt som frönas storlek

  • Duscha såjorden ordentligt fuktig

  • Täck sådd med genomskinlig plast eller glas och placera sådden på en ljus plats i rumstemperatur, 20 – 24C. Titta dagligen till sådden så att den hålls fuktig.

  • Ta bort det plasten eller glaset då fröna grott