Så från frö i 5 enkla steg

Många grönsaker och blommor måste sås tidigt för att bli stora nog att blomma och ge skörd till sommaren. Extra plantor över? Varför inte byta plantor i vår med dina odlingskompisar.

Frösådd

Så från frö i 5 enkla steg

För att fröet ska utvecklas på rätt sätt måste du ta reda på vad som gäller för respektive växt. Många grönsaker och blommor måste sås tidigt för att bli stora nog att blomma och ge skörd till sommaren. I februari-mars är det dags att börja med de allra första sådderna.

1 Välj vad du vill odla
Börja med att välja vad du vill odla och ta fram såjord. Ta fram en sålåda eller lite mindre krukor som du fyller till hälften med såjord. Lägg fröerna på såjorden och vattna så att jorden blir helt fuktig. Små fröer sås i rader, stora fröer sås en och en. Ett tips är att täcka fröerna med odlingsjord (cirka 1 cm) som ger bättre tyngd än såjord men det går också bra att fortsätta använda vanlig såjord.

2 Håll fröerna fuktiga
Täck krukorna med plast eller glas så att jorden runt fröet hålls fuktig medan fröet gror. Håll plantorna fuktiga hela tiden, genom lätt duschning. De flesta fröer gror snabbast och bäst mellan 20 – 24 grader, så ställ dem inte för varmt. Se upp så att jorden inte torkar ut, frön måste hållas fuktiga för att de ska gro.

3 Välj en ljus plats för fröerna att gro på
När fröerna grott väljer du den ljusaste och svalaste platsen i ditt hem för att plantorna ska bli kraftiga och friska. Dina sådder måste vårdas med mycket ljus, inte för mycket värme och en jämn fuktighet så de håller sig knubbiga och gröna.

Morot_daucus-carota-ssp-sativus_HFG_2

4 Plantera om när växterna är stora nog
Plantera om när växterna är stora nog och växer för tätt. Vid omskolning flyttar du plantorna från sålåda eller småkrukor till större krukor. Vattna sådden ordentligt innan du tar ur de små plantorna, då minimerar du risken för att du skadar rötterna. Plantor som växer tätt säras enklast med händerna eller en bordskniv. Ett tips är att välja ut de kraftigaste plantorna och att kasta resten.

Fyll de nya krukorna med jord, gör ett litet hål för plantan med fingret och placera plantorna djupt. Tänk på att sätta ner plantorna i jorden snabbt eftersom de späda plantorna snabbt torkar ut. Tryck till jorden kring plantan lätt och vattna försiktigt. För att vara säker på att plantorna inte ska torka kan du täcka med plast några dagar.

pimpsten

5 Härda plantorna innan du planterar ut dem
Plantor som ska planteras ut plantorna måste vänjas vid utomhusmiljön så att de inte får sol- eller temperaturskador. Det kan göra att tillväxten stannar av. Ett tips är att ställa ut plantorna på dagen när temperaturen är minst +10 grader. Ställ dem på en lugn och skyddad plats som inte är i direkt solljus. Glöm sen inte att ta in plantorna på kvällen så att de inte fryser. Det tar ca en vecka att härda plantorna innan de klarar av att flytta ut för gott.

Plantera ut de förodlade plantorna i trädgårdslandet i slutet av maj eller början av juni.

Tips på jord vid sådd

Vid frösådd rekommenderar vi S-jord som är en blandning av fluffiga vita perlitkorn som gör jorden extra luftig och lucker. Naturgödslad Såjord är en finsiktad mörk jord med extra mycket sand som passar bra vid små sådder som behöver både luft och fukt när de gror.

Odlingssand kan du också använda när du sår. Vi rekommenderar S-jord i botten och sedan odlingssand på fröerna. Odlingssand använder du för att få ett väldränerat lager som snabbt torkar och skyddar späda plantor. Odlingssanden ger tyngd som håller kvar fröerna så att de inte hamnar ovanför jorden.

Tips på jord vid omplantering

När du planterar om är det viktigt att plantorna får en mer näringsrik jord, P-jord är ett utmärkt val eller om du vill odla ekologiskt är Eko-jord toppen.

De vanligaste frågorna om frösådd

Vill du veta mer om frösådd? De vanligaste frågorna och svaren om frösådd har vi samlat på ett ställe samt information om vilka utvecklingstider som gäller från sådd till utplantering.

 

 

Tips

Snabba tips vid sådd

  • Använd såjord och fyll i rena krukor eller sålåda.

  • Jämna och packa jorden med handflatan, vattna eventuellt innan sådd om det är små fröer, de flyter lätt runt annars.

  • Så små frön jämnt över ytan eller i rader.

  • Stora frön sås ett och ett.

  • Sådden täcks med ett tunt lager jord. En tumregel är att det täckande lagret skall var 2-3 gånger så tjockt som frönas storlek.

  • Duscha såjorden ordentligt fuktig.

  • Täck sådden med genomskinlig plast eller glas och placera sådden på en ljus plats i rumstemperatur, 20 – 24C. Titta dagligen till sådden så att den hålls fuktig.

  • Ta bort det plasten eller glaset då fröna grott.