Text & Bild: Malou Augustin
Förbättra mikroklimatet i trädgården
Att skapa ett gynnsamt mikroklimat för känsligare växter ger flera fördelar när det gäller att hjälpa dem att övervintra i ett klimat där de annars skulle ha svårt att klara sig. Genom att förbättra växtplatsens förutsättningar kan man skydda växterna mot extrema temperaturer, vind och frost som kan vara avgörande för om växten ska trivas på platsen eller inte. Det skapar en mer stabil och skyddad miljö, vilket ökar växternas chanser att överleva vintern och blomstra när våren kommer. Dessutom kan mikroklimat hjälpa till att förlänga växtsäsongen, vilket ger trädgårdsentusiaster möjlighet att odla en större variation av växter även i ett klimat som normalt sett inte skulle tillåta det.
Så här kommer mina tips på hur du skapar ett gynnsamt mikroklimat i trädgården.
9 tips för att skapa ett gynnsamt mikroklimat
- Plantera nära byggnader för att låta växterna dra nytta av alstrad värme och vindskydd.
- Ett hörn i sydväst ger ett riktigt bra mikroklimat vad gäller vindskydd och sol för soldyrkande växter.
- Använd dig av stenar, betong eller tegel som fungerar som värmelagrande element. Antingen genom uppmurade väggar och murar eller stenar i rabatten.
- Träd, buskar, stenar, berg och andra fasta objekt skyddar mot så kallad strålningsfrost. Så det kan vara en bra idé att plantera växter i anslutning till dem. Tänk däremot på att snö och tjäle går ur långsammare på våren vilket är en nackdel om växterna behöver en längre växtsäsong.
- Skydda växterna mot vinden genom att skapa vindskydd i trädgården. Använd dig exempelvis av häckar, buskage eller staket. Ju högre vindskydd, desto längre vindskyddad yta på andra sidan. Men även en låg häck ger bra vindskydd åt marktäckande växter på andra sidan.
- Se till att jorden är väldränerad genom att tillföra Odlingssand. En väldränerad jord med mycket sand och grus är varm och ökar härdigheten hos växterna. Tänk bara på att tillföra ordentligt med vatten och näring under tillväxtperioden. Detta eftersom en sand- eller grusjord i sig inte håller näring och vatten lika bra som en mullrik jord eller lerjord.
Här är biokol en perfekt jordkompis att tillföra eftersom den håller fukt och näring samtidigt som den gör jorden lucker och väldränerad. Dessutom är biokol klimatpositivt och du gör en insats för klimatet genom att blanda det i jorden.
- Täckmaterial som exempelvis täckbark, furubark eller träflis skyddar mot vinterkyla. Täckmaterialet skapar ett luftigt, isolerande lager som hindrar kylan från att tränga ner i marken. Det ger också en jämnare jordtemperatur under resten av året.
- Använd dig av hårdgjorda ytor. Sten, grus och plattor värms upp snabbare och håller värmen genom sina lagringsegenskaper. Till skillnad från gräsmattor som inte har samma egenskaper. Så känsliga växter kan med fördel planteras vid en hårdgjord yta.
- En södersluttning fångar naturligt upp mer sol än en norrsluttning och skapar på så vis en varm och gynnsam miljö för känsliga växter.
En jord med sand och grus är varm och genomsläpplig. Den gör att vatten inte blir stående och skadar växternas rötter när det fryser på vintern.
Biokol ger en kolsänka och lagrar vatten och näring till växterna samtidigt som den ger en luftig struktur.
Stenar i planteringarna, en varm husvägg i söderläge och hårgjorda ytor hjälper alla till att lagra värme.
Trädgårdsgödsel Mognad förbereder de exotiska växterna för övervintringen
Det första som ger förutsättningar för en god härdighet på känsligare växter är invintringen som innebär att årsskottet hårdnar och blir styvt. Det blir förvedat. Invintringen innebär också för många växter att växten återför näring från bladen till andra delar av växten som rötterna.
För att hjälpa till med det här är det perfekt att under sensommaren ge växterna Trädgårdsgödsel Mognad för en ökad härdighet. Trädgårdsgödsel Mognad innehåller nämligen fosfor och kalium som stimulerar växten av avmogna, dvs vintra in så att växtens celler blir motståndskraftiga mot kylan.
För absolut bäst effekt gödslar man med Trädgårdsgödsel Mognad innan löven börjar skifta i färg och gärna minst 6 veckor innan den första frosten. Då får växten tid på sig att tillgodose sig näringen ordentligt.
Trädgårdsgödsel mognad hjälper växterna att klara vintern bättre.
Så här års planterar jag bara växter som är helt härdiga hos mig. Känsligare växter får vänta till våren.
Genom att ge växterna en lucker och fin jord etablerar de sig snabbare. Här använder jag Trädgårdsjord E biokol boost 10.
Täckbark hjälper till att hålla ogräset borta innan växterna brett ut sig. Och skyddar dessutom mot kylan.
Nu hoppas jag att min Pseudocydonia sinensis ska trivas så bra att den ger frukt i framtiden.
5 favoriter av exoter i Malous trädgård
Den exotiska innergården i zon 1 hos mig har buskar och träd som främst är ätbara. En del av dem är rena experiment och det finns ingen garanti för att de klarar vintern beroende på hur kall och blöt den kan tänkas bli. Medan andra är växter som känns väldigt exotiska men som faktiskt kan odlas även i högre zoner. Med ett skyddad mikroklimat kan du dessutom testa att odla dem även om du ligger en eller ett par zoner högre upp.
Så här kommer några av mina absoluta favoriter: