Hoppa över innehåll

Skapa din egen exotiska oas med Malou

Oavsett om du bor i södra Sverige eller längre norrut kanske du drömmer om en trädgård med en känsla av medelhavet. En trädgård med spännande växter som doftar sött av nektar och bjuder på exotiska frukter som gör att du förflyttas till varmare breddgrader i sinnet. Det är enklare än du tror att få spännande, exotiska växter att trivas i trädgården och här ska du få mina bästa tips.

Text & Bild: Malou Augustin

Förbättra mikroklimatet i trädgården 

Att skapa ett gynnsamt mikroklimat för känsligare växter ger flera fördelar när det gäller att hjälpa dem att övervintra i ett klimat där de annars skulle ha svårt att klara sig. Genom att förbättra växtplatsens förutsättningar kan man skydda växterna mot extrema temperaturer, vind och frost som kan vara avgörande för om växten ska trivas på platsen eller inte. Det skapar en mer stabil och skyddad miljö, vilket ökar växternas chanser att överleva vintern och blomstra när våren kommer. Dessutom kan mikroklimat hjälpa till att förlänga växtsäsongen, vilket ger trädgårdsentusiaster möjlighet att odla en större variation av växter även i ett klimat som normalt sett inte skulle tillåta det.  

Så här kommer mina tips på hur du skapar ett gynnsamt mikroklimat i trädgården.

9 tips för att skapa ett gynnsamt mikroklimat 

  • Plantera nära byggnader för att låta växterna dra nytta av alstrad värme och vindskydd. 
  • Ett hörn i sydväst ger ett riktigt bra mikroklimat vad gäller vindskydd och sol för soldyrkande växter. 
  • Använd dig av stenar, betong eller tegel som fungerar som värmelagrande element. Antingen genom uppmurade väggar och murar eller stenar i rabatten. 
  • Träd, buskar, stenar, berg och andra fasta objekt skyddar mot så kallad strålningsfrost. Så det kan vara en bra idé att plantera växter i anslutning till dem. Tänk däremot på att snö och tjäle går ur långsammare på våren vilket är en nackdel om växterna behöver en längre växtsäsong. 
  • Skydda växterna mot vinden genom att skapa vindskydd i trädgården. Använd dig exempelvis av häckar, buskage eller staket. Ju högre vindskydd, desto längre vindskyddad yta på andra sidan. Men även en låg häck ger bra vindskydd åt marktäckande växter på andra sidan. 
  • Se till att jorden är väldränerad genom att tillföra Odlingssand. En väldränerad jord med mycket sand och grus är varm och ökar härdigheten hos växterna. Tänk bara på att tillföra ordentligt med vatten och näring under tillväxtperioden. Detta eftersom en sand- eller grusjord i sig inte håller näring och vatten lika bra som en mullrik jord eller lerjord.
    Här är biokol en perfekt jordkompis att tillföra eftersom den håller fukt och näring samtidigt som den gör jorden lucker och väldränerad. Dessutom är biokol klimatpositivt och du gör en insats för klimatet genom att blanda det i jorden.  
  • Täckmaterial som exempelvis täckbark, furubark eller träflis skyddar mot vinterkyla. Täckmaterialet skapar ett luftigt, isolerande lager som hindrar kylan från att tränga ner i marken. Det ger också en jämnare jordtemperatur under resten av året. 
  • Använd dig av hårdgjorda ytor. Sten, grus och plattor värms upp snabbare och håller värmen genom sina lagringsegenskaper. Till skillnad från gräsmattor som inte har samma egenskaper. Så känsliga växter kan med fördel planteras vid en hårdgjord yta. 
  • En södersluttning fångar naturligt upp mer sol än en norrsluttning och skapar på så vis en varm och gynnsam miljö för känsliga växter. 

 

En jord med sand och grus är varm och genomsläpplig. Den gör att vatten inte blir stående och skadar växternas rötter när det fryser på vintern.

Biokol ger en kolsänka och lagrar vatten och näring till växterna samtidigt som den ger en luftig struktur. 

 

Stenar i planteringarna, en varm husvägg i söderläge och hårgjorda ytor hjälper alla till att lagra värme. 

Trädgårdsgödsel Mognad förbereder de exotiska växterna för övervintringen

Det första som ger förutsättningar för en god härdighet på känsligare växter är invintringen som innebär att årsskottet hårdnar och blir styvt. Det blir förvedat. Invintringen innebär också för många växter att växten återför näring från bladen till andra delar av växten som rötterna. 

För att hjälpa till med det här är det perfekt att under sensommaren ge växterna Trädgårdsgödsel Mognad för en ökad härdighet. Trädgårdsgödsel Mognad innehåller nämligen fosfor och kalium som stimulerar växten av avmogna, dvs vintra in så att växtens celler blir motståndskraftiga mot kylan. 

För absolut bäst effekt gödslar man med Trädgårdsgödsel Mognad innan löven börjar skifta i färg och gärna minst 6 veckor innan den första frosten. Då får växten tid på sig att tillgodose sig näringen ordentligt. 

Trädgårdsgödsel mognad hjälper växterna att klara vintern bättre.

Så här års planterar jag bara växter som är helt härdiga hos mig. Känsligare växter får vänta till våren.

Genom att ge växterna en lucker och fin jord etablerar de sig snabbare. Här använder jag Trädgårdsjord E biokol boost 10.

Täckbark hjälper till att hålla ogräset borta innan växterna brett ut sig. Och skyddar dessutom mot kylan.

Nu hoppas jag att min Pseudocydonia sinensis ska trivas så bra att den ger frukt i framtiden.

5 favoriter av exoter i Malous trädgård

Den exotiska innergården i zon 1 hos mig har buskar och träd som främst är ätbara. En del av dem är rena experiment och det finns ingen garanti för att de klarar vintern beroende på hur kall och blöt den kan tänkas bli. Medan andra är växter som känns väldigt exotiska men som faktiskt kan odlas även i högre zoner. Med ett skyddad mikroklimat kan du dessutom testa att odla dem även om du ligger en eller ett par zoner högre upp. 

Så här kommer några av mina absoluta favoriter:

Morus alba, vitt mullbär 

Mullbär kan odlas som en buske eller medelstort träd. Bären är ganska milda i smaken men otroligt goda! De vita är bland de mildare i smaken så vill du ha mer smak, satsa på ett svart mullbär. Hos oss är det vita mullbäret barnens favorit. Bären mognar och släpper ifrån trädet successivt så skördesäsongen håller på i några veckor. 

Även bladen går fint att äta och tillaga som bladgrönt, då är de unga bladen mjukast och godast.  

Härdighet: Upp till zon 4 i skyddat läge

Zanthoxylum ssp, pepparträd

Sichuanpeppar odlas som en större buske eller mindre träd och kan bli uppemot 5 meter hög. Det är fruktköttet som används som krydda och smakar varmt och gott pepprigt. De mognar på hösten och trädet på den exotiska innergården fick sin första ordentliga skörd förra året.  

Bladen går också att äta och kan användas ungefär som lagerblad i matlagningen, de har en liknande smak som frukterna men mycket mildare. De unga, mjuka skotten är goda i grytor som bladgrönt.  

Jag odlar Zanthoxylum simulans som inte behöver korspollineras för frukt. Den är härdig upp till zon 3.  

Andra arter är härdiga upp mot zon 4.  

Härdighet: Uppemot zon 4 i skyddat läge. 

Mespilus germanica, Mispel 

Jag kan inte välja ett favoritträd men den här ligger absolut högt på listan! Mispeln är ett väldigt vackert träd som redan i ung ålder ser gammalt och knotigt ut. Den blir 2-5 meter hög och kan odlas både som enstammigt eller flerstammigt.  

Frukten är läckert fulsnygg och när den är brun, mjuk och övermogen är det dags att äta den som den är. Smaken är sötsyrlig och god. Det går också att ta den tidigare och baka i ugn för att få fram sötman.  

Härdighet: Upp till zon 4 i skyddat läge 

Ficus carica, Fikon 

Fikon är själva definitionen av medelhavsväxter om du frågar mig och många andra. Inne på den exotiska innergården finns just nu 6 olika fikonsorter och det planeras även för fler.  

Fikon är bland de knepigare att övervintra och de är extra känsliga i tidig ålder. Vissa kalla och fuktiga vintrar fryser de ner helt för skjuta nya skott från roten. Och den känsligaste tiden är under vårvintern. 

Eftersom mina fikon är relativt nyplanterade allihopa får de en omsorgsfull vintertäckning för att gardera mig att de klarar sig. Men så småningom kommer de övervintra utan. 

Fikon går att äta både som omogna och mogna. Som omogna kan man använda de för att möta kött och min favorit, att lägga in i sockerlag. Det är perfekt en sådan här lite regnigare och svalare sommar som vi haft här, när fikonen inte hinner mogna ordentligt. 

Även bladen är ätbara när de är tillagade och ger en härlig smak till glass eller exempelvis att linda runt en bit fisk vid sommarens grillningar.  

Sorter i min trädgård:  

’Little Miss Figgy’ 

’Brunswick’ 

’Hardy Chicago’ 

’Røsnæs’ 

’Brown Turkey’ 

’Bornholmsfikon’ 

Härdighet: Zon 1-2. Beror på sort. Men kortare perioder omkring -15 klarar de jag väljer att odla.  

Albizia julibrissin rosea, silkesträd 

Om du vill ha en showstopper i trädgården är det här trädet för dig. Med sitt gracila växtsätt och vackra fjäderlika blad som vajar i vinden påminner trädet lite om en palm. Och blomningen är helt makalös! 

Det här är ett träd för trädgårdens varmaste och mest väldränerade läge för att det ska klara vintern och bjuda på en riktig blomning. Unga träd kan behöva täckas över. Mitt eget träd är snålt med blomning i år efter den kalla vintern vi haft men med hjälp av Trädgårdsgödsel Mognad tror jag på en riklig blomning nästa sommar.  

Härdighet: Zon 1-2 i skyddat läge. 

Skapa en exotisk trädgård i kruka

För dig som inte har möjlighet att odla de exotiska växer du vill i din trädgård kan alla dessa med fördel även odlas i kruka som övervintras svalt. Ingen av dessa växter behöver stå ljust under vintern så ett mörkt garage eller förråd går alldeles utmärkt.  

Jag själv odlade majoriteten av mina exoter i kruka innan jag hade möjligheten att skapa min drömträdgård. Och jag odlar fortfarande en del exotiska växter i krukor för att de inte klarar av våra kalla vintrar.  

Hoppas att du blivit inspirerad att skapa mikroklimat för att experimentera mer i din trädgård! 

Sök