Hoppa över innehåll

Trädgården ger glädje och mening till livet

Antalet människor som odlar växer, och odlingen tillför mening och glädje till våra liv. En del planterar träd för att binda koldioxid, den andra odlar sallad och örter till sig själv och sin familj.

Odling ger mening

Många trender tillför glädje, men reflektera lite över ordet mening. Hur många trender gör att man känner en djupare mening? Det är stort. En del mår bra av att plantera träd, med vetskapen om att luften renas från koldioxid. Andra odlar för att grönsakerna blir godare, 58% odlar för smakens skull. Att omge sig med vackra växter och skapa en plats för avkoppling och återhämtning är också viktigt för många, både inomhus och utomhus. 65% av odlarna tycker att trädgårdsskötsel är en glädjefull hobby. Gemensam nämnare oavsett hur och var man odlar, är att odling får något att hända inuti oss. Det lockar fram positiva känslor, och vi mår bra när vi gör något som är bra. Kort och gott – trädgården ger glädje och mening till livet!

65% av odlarna tycker att trädgårdsskötsel är en glädjefull hobby.

Odling ger glädje och mening till livet

Odling är något som får oss att må bra, hur glad blir man inte när man hittar en sådan här potatis?

Omvärld i gungning

För mig som är en hängiven odlare både i trädgård och inomhus är odling en sund reaktion på en omvärld i gungning. När jag odlar kopplar jag bort omvärlden, istället låter jag sinnena få jobba. Och solvarm jord i mina händer doftar ju underbart (och jag har ju läst att jordmikrober är så bra för hälsan).

Titta, där är en insekt jag inte sett tidigare, undrar vad den heter. Och kolla där, det har kommit en blomma på min Oxalis!

Odlandet tvingar mig att vara närvarande. Det är syn, hörsel, smak, doft, känsel, back to basics. Och vi ser även det i trendrapporten.

 

Gör det trivsamt för pollinatörer

Alla ska trivas i trädgården, både du och våra viktiga pollinatörer.

Exempel på ökande trender är:

  • Sinnesro.
  • Enkelhet i livet.
  • Upplevelser istället för saker.

Och sjunkande trender är:

  • Resa.
  • Hektiskt och fragmenterat liv.
  • Överskottsinformation.

Så jag undrar. När odling ger så mycket, både till individ och till samhälle. Är det verkligen bara en övergående trend, eller är det här för att stanna?

 

Information om ökande och sjunkande trender inom odling

Det är så vackert när blommorna tar över och hittar sina egna vägar.

Sök