Hoppa över innehåll

Trädgårdstrender från hela världen

Under Chelsea Flower Show, som är en av världens äldsta och största trädgårdsutställningar, visas det upp trädgårdsdesign och trädgårdstrender från hela världen.

Text: Johanna Vireaho
Bild: Hanna Marttinen
Översättning: Jennifer Nilsson

Fokus på det naturliga

Biologisk mångfald är en av de hetaste trenderna inom trädgård och landskap. Trädgården och dess vyer ska ut som en bit som blivit plockad direkt från naturen. Biologisk mångfald ger variation i trädgården, men det ger också ett hem och näring för naturliga mikroorganismer. I planteringarna kan man se ett överflöd av vilda växter så som tistlar, klöver och styvmorsviol.

Låt alla blommor blomma!

R för ro i trädgården

”R” för ro i trädgården. Avslappning och växter från ängar är det fokus på i dagens trädgårdar.

 

Trädgårdstrender

Vallmor har en spädhet som passar in i trädgårdens naturliga tema. Så frön på våren och njut av den vackra blomningen hos vallmon under sommaren.

 

Klöver blommar

Klöver passar om man vill ha en yta med en äng, det är också fint tillsammans med styvmorsvioler och vilda jordgubbar.

 

Tistel är ett spännande val

Tistlel är en snygg växt som attraherar både fjärilar och humlor.

Trädgården är grön

Huvudfärgen i trädgården är grön och det blir allt mer framträdande. Allt fler väljer gröna växter i olika nyanser istället för blomstrande perenner. Perenner med vackra blad är perfekt för skuggigare delar av trädgården. Perenner så som sköldbräcka, kastanjerodgersia och parasollblad, skapar ett frodigt intryck. Ormbruksväxter har blivit allt mer populära under ett par år nu. De tillför elegans och struktur, men ger också det där vilda intrycket som man ser mer och mer i trädgårdar.

Nu planteras även blommor som blommar i grönt.

Även om blommorna är rikligare nu så är de små och delikata, vilket gör att trädgården upplevs grönare. Nu planteras även blommor som blommar i grönt, till exempel anagrambräcka och törelväxter.

 

Lek med kombinationer

Tistlel är en snygg växt som attraherar både fjärilar och humlor.

 

Asiatiska växter

Grönska syns överallt. Bilden visar ett sällsynt hjulträd, Trochodendron aralioides, som växer i bland annat Asian, Taiwan, Korea och södra Japan.

 

Skapa kontraster i trädgården med buskar och träd

Barrträd, stenar och mossor skapar fina kontraster i trädgården.

 

Inspiration till populära växter i trädgården

Ormbunkar har växt sig allt populärare de senaste åren.

 

Dekorativt med pryndadsgräs

Olika prydnadsgräs, halvgräs och andra gräs är fortfarande inne och går att använda på en mängd olika sätt.

 

Kombinera olika sorter gräs

Gräs av olika sorter har länge varit populärt, tillsammans med andra grässorter och växter. Kanske är det så att de framöver kommer ta en ännu större plats i trädgården?

Plats för träd

Träd ger både skydd och höjd till trädgården. Allt fler letar nu efter naturliga träd som blivit vindformade, det blir som en skulpturell detalj i trädgården, istället för helt raka stammar. Träden får nu växa mer fritt, och man trimmar inte träden så exakt längre. Man låter beskärningsverktygen vila i friggeboden helt enkelt tills dess att träden har behov av att beskäras.

Små vackra blommor

Glöm stora praktfulla pioner för en stund och fokusera på det lätta och spröda istället. Det är nu tid för lätthet, så skapa en plats i din trädgård för delikat blomsterskönhet. Under Chelsea Flower Show kunde man se att nejlikroten var särskilt populär. Så om du ska plantera perenner, plantera nejlikroten. Dess ljusa och luftiga natur kommer till sin rätt när den tittar fram bland andra växter i trädgården.

Gör plats i trädgården för småblommig skönhet.

Inspiration och tips till blomval

 

Små vackra blommor tar plats i trädgården.

 

Använd variation i färger

 

Pudrigt brun, orange och korall är färger som kompletterar varandra och syns i trädgårdarna.

 

Variation i planteringen är bäst

Varierande planteringar. Plantera perenner som skapar en känsla av en äng kombinerat med olika bladformer och söta blommor. Blanda prydnadsväxter med ätbara växter så som örter och palmkål.

Vackra strukturer

Återvunnet material syns allt mer i trädgårdsstrukturer. Pergolor, taken, skjulen och andra uppbyggnader smälter väl in i trädgårdarna istället för att ta för mycket plats och vara för robusta. Raka former och grafiska mönster bryts av med växter för att skapa ett naturligt intryck.

 

Rama in en del av trädgården som en avkopplingshörna

En trave med ved kan vara en del av trädgården och fungera som ett staket och skydd, men det fungerar också som ett stort insektshotell.

 

Läs mer om chelsea flower trends

 

Inspiration till vackra kombinationer

Trädgårdsbönor, läkevänderot, kvanne och aklejruta är vackra tillsammans.

Framhäv grafiska former

Växter mjukar upp de grafiska formerna och ger ett naturligt intryck.

Återanvända material

Världen håller på att skifta från att ständigt använda nytt till att uppskatta återvinning och att renovera saker. Flera av Chelsea racing gardens innehöll återvunna material så som betongpelare, rostig återvunnen metall och gamla brädor.

Det är bara kreativiteten som sätter gränser.

Uppfinningsrikedom skapar kreativa och personliga lösningar. Återvunnet material och saker från förrådet är värt att ta en extra titt på med nya ögon. På loppisar finns också en mängd av saker som går att använda i trädgården för en liten peng. Bara kreativiteten sätter gränser.

 

Inspiration till en naturligt vacker grön tillväxt

 

Återvinning, avkoppling och naturlighet var ledorden för trädgården The High Maintenance Garden for Motor Neurone Disease Association, där naturen gradvis tog över. Trädgården var designad av trädgårdsdesignern Sue Hayward.

 

 

Återvunna material, så som räfflade ark, kan användas för att bygga väggar och staket runt trädgården. Det ger en industriell kontrast till växtligheten i trädgården.

 

 

De rostiga färgerna syns både i det återvunna materialet och hos växterna.

Sök