Hoppa över innehåll

Vita luddet som flyger om kring

Det vita luddet som har seglat omkring i luften har nog inte undgått någon. Tussarna, som egentligen är frön från asp eller sälg, har nu lagt sig och börjat gro i många trädgårdar och parker.

Det har varit ett rekordår i blomning för asparna. En av anledningarna till den stora mängden aspfrön var förra årets varma sommar vilket bidrog till extra god blomning. Aspfrön vill landa på en yta som har brunnit, på en bar och obevuxen mark. Då får de bäst förutsättningar för att gro. Så ytterligare en anledning till den ökade fröspridningen kan bero på de många bränderna som Sverige upplevde under fjolåret.

Aspar i skogen och krukorna hemma

I skogen är det helt naturligt att asparna växer men man kanske inte vill ha dem hemma i trädgården. Många har redan nu sett att det har börjat gro från aspfröna i krukorna och rabatterna. Så länge de är små är de lätta att bli av med då det bara är att dra upp dem eller hacka och riva runt i jordytan så de torkar. Det är helt enkelt bara att ge sig ut i trädgården och rensa bort aspfröna som börjat gro.

Så här blir du av med aspfrön

Frön från asp som börjat gro.

Var kommer det luddet från?

Det är frön från aspträd, popplar och sälg som är anledningen till det vita ludd som vi har sett virvla runt i luften. Luddet är till för att fröet ska kunna flyga så långt som möjligt. Om du tittar på luddet så ser du att det finns små, små frön inuti luddet. Fröna är bara livsdugliga en kort tid och är beroende av att jorden de landar på är fuktig, precis som den är i krukor och land som vattnas ofta.

Sök