Hoppa över innehåll

Fallskyddsflis – ett miljövänligt alternativ

Fallskyddsflis är ett mjukt, lätt och miljövänligt material som kan användas som ett naturligt underlag vid lekplatser eller till mulchning av planteringar.

Fallskyddsflis är naturligt, miljövänligt och stötdämpande

Fallskyddsflis är ett naturligt och miljövänligt material gjort av flisor från björk och al. Tack vare sin mjuka och porösa struktur är den stötdämpande, vilket gör att det lämpar sig väl för användning under lekplatsutrustning. Det är också ett alternativ till andra typer av produkter på marknaden som används vid mulchning.

– Det finns många miljöfördelar med fallskyddsflis. Bland annat är det hållbart framställt och släpper inte från sig några giftiga ämnen. När materialet brutits ner, efter ett antal år, kan det användas vid jordförbättring i exempelvis planteringar. Inget behöver kastas, berättar Katja Börjesson produktchef på Hasselfors Garden Landscaping.

En annan miljöfördel är att avrinningen av dagvatten inte hämmas som hos de syntetiska alternativen, som exempelvis vid användning av gummiasfalt. Jämfört med sandunderlag smutsar fallskyddsflis inte ner barnens kläder i samma omfattning, det är inte heller tilltalande för katter att göra sina behov i som vid lekplatsunderlag av sand.

Fallskyddsflis främjar barnens kreativitet mer än där fasta markmaterial används. Det väcker deras nyfikenhet och utforskarlusta, säger Katja.

Fraktionen är 5–30 millimeter och gör att den är lämpar sig väl att använda som ett säkert lekplatsunderlag under gungor och annan lekutrustning. I dag är det allt vanligare att lekplatser inom nyare bostadsområden byggs på bjälklag. Där har fallskyddsflis en fördel i att det är ett material med lätt vikt, vilket är en viktig parameter i den typen av miljö.

– Det ger dessutom ett mjukt intryck är enkelt att matcha med omgivande miljö, säger Katja.

Läs mer om fallskyddsflis

 

 

 

Sök