Hoppa över innehåll

Maskgödsel – unik gödsel av flitiga jordbrukare.

Maskgödsel är en högvärdig gödsel från markens bästa jordbrukare, daggmasken. I Sveriges första storskaliga anläggning arbetar miljontals flitiga maskar med att omarbeta hästgödsel och annat organiskt material till fin maskgödsel. Kompostmaskarna, Eisenia fetida, är röda till färgen och de är mycket aktiva nedbrytare av organiskt material.

Kompostering med hjälp av maskar, s k vermikompostering, är vanligt i Amerika och andra varmare länder eftersom maskarna är mest aktiva vid en temperatur runt 20 grader. Kompostmaskar förekommer dock naturligt i Sverige. Sveriges första stora maskgödselproducent finns utanför Hofors. Maskarna lever i stora lådor och matas med organiskt material, till exempel hästgödsel. När det organiska materialet passerat maskarna kommer det ut en finfördelad, smulig och jordliknande gödsel. I maskarnas tarmsystem utsöndras en mängd ämnen som är till nytta för både växter och jorden. Maskarna letar sig hela tiden uppåt där ny mat fylls på, därför blir det inga maskar kvar när maskgödseln samlas in och packas i påse.

Resultatet är en högvärdig gödsel, fylld med mikroliv, som har mycket gynnsam inverkan på både jord och växter. Mikrolivet är jätteviktigt för att jorden ska fungera. Det är mikrolivet som omvandlar organiskt material till växtnäring i jorden men det är även viktigt för att skapa balans och motverka skadegörare på växterna.

Maskgödseln används som effektiv jordförbättring i pallkragar, krukor, trädgårdsland och rabatter. Den kan också dressas eller blandas med vatten som vattnas ut över jordytan. Om maskgödseln får dra i vatten och silas bort blir det ett växtstärkande te som vattnas ut eller sprutas på växternas blad.  

Hasselfors Garden Maskgödsel 4l, räcker till cirka 50l jord. Säljs även i storsäck. Rek. cirkapris 99 kr.

För ytterligare information vänligen kontakta;
Karin Fagerström-Barker, karin.barker@hasselforsgarden.se, 070-289 89 33
Ann-Sofi Magnusson, ann-sofi.magnusson@hasselforsgarden.se, 019-7614235

Sök