Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Bukettranunkel

Ranunculus asiaticus

Rosa bukettranunkel

Bukettranunkel har en makalöst söt blomma och finns i många våriga pastellfärger. Den kan köpas både som krukväxt, snitt och knöl att plantera själv. Har kallats för Trädgårdsranunkel.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

30-60 cm

Färg:

Rosa Vit Gul

Blomning:

Försommar, Vår

Rekommenderade produkter

Rosa bukettranunkel

Bukettranunkel är en knölväxt som har runda, boll-lika, dubbla blommor. Den finns i massor av pastellfärger som rosa, cerise, gul, orange, vita med flera. De liknar de vilda smörbollarna som man kan hitta i fuktiga diken på försommaren. På våren är de en av de första växterna som börjar säljas i blomsterhandeln, som krukväxt eller som knölar att plantera i kruka eller i rabatt ute. Om man vill ha en Ranunkelplanta inne trivs den bäst i ett svalt utrymme. Bäst trivs den om man ställer krukan frostfritt utomhus, de tål lite frost men är inte härdiga. Om det är risk för frostnätter kan man skydda genom att täcka över den med en tjockare handduk.

Bukettranunkeln härstammar från Östra Medelhavsområdet, Iran.

Bukettranunkeln vill ha mullrik, fuktig, väldränerad och näringsrik jord. Jorden får inte torka ut men får heller vara för blöt, då plantan ruttnar lätt. Därför gillar Ranunkeln en jämn vattning. Plantera om Rankunkeln när du kommer hem i U-Jord om den ska stå utomhus, eller i P-Jord om den ska stå inomhus. Om du blandar i Maskgödsel får jorden en extra skjuts av mikroliv vilket gynnar rötterna. Gödselvattna med Organisk Växtnäring. Inomhus vill de stå ljust, svalt men inte i direkt stekande sol. Man kan även plantera ranunkelknölar i kruka eller rabatt. Blötlägg då knölarna över natten innan plantering, så gror de bättre. Ta upp knölarna innan vintern eftersom de inte är vinterhärdiga. Lägg knölarna på tork och förvara de mörkt och svalt i torr Odlingssand eller Solmull, så kan du plantera ut dom till våren.

Utsökt i en vårplantering ihop med andra vårblommande växter som Pärlhyacint och lågväxande tulpaner. Plantera gärna om den i en större kruka med näringsrik jord, så lever den längre.

Sök