Hoppa över innehåll

Chatarina Muncks dynamiska trädgård

Trädgårdsmästaren Chatarina Muncks trädgård kombinerar natur och ett avslappnat förhållningssätt till trädgårdsarbete.

I harmoni med naturen

De gamla stora träden och buskarna berättar historier om gamla planteringar. Trädgårdsmästaren Chatarina Munck och hennes man Kim Lindholms trädgård på ett hektar är ett praktexempel på naturens förtrollning. Gården i Norrgård har gått från far till son sedan 1930-talet och Chatarina och Kim har skött trädgården i tjugo år nu. Det hela började med att Chatarina ville ha blommor och ett grönsaksland i sin trädgård och på den vägen är det. Inspirationskällan har varit de engelska trädgårdarna som paret har kunnat beundra på sina många trädgårdsresor. Den avslappnade och fria atmosfären i Hannu Sarenströms trädgård och de natursköna trädgårdarna skapade av landskapsdesignern Piet Oudolf har charmat och inspirerat Chatarina.

”Jag uppskattar verkligen den naturliga växtligheten och låter det ta stor del i trädgården. Jag planterar givetvis även många växter, men på vissa ställen låter jag de vilda växterna ta för sig och vara med i planteringarna.”

 

En blomsteräng i trädgården

Blomsterhavet som skapats framför det gamla huset blommar avslappnat. Ängen är som en målning, med blommande perenner och gräs om vartannat över ett stort område. Även lättskötta buskrosor bidrar med skönhet och doft. Trädgården är naturskön och pittoresk, precis så som Chatarina vill ha det.

Planteringsytan på framsidan av gården är bred. I dynamiska planteringar lever växtligheten på eget sitt sätt, trädgårdsmästaren guidar bara växterna med ett avslappnat grepp. Skötseln underlättas när ogräs accepteras som en del av helheten.

Kattfot är en växt som lämpar sig på torra och soliga platser.

En del av växterna på ängsområdet har försvunnit, medan andra har tagit över, som exempelvis iris. De är generellt sett ganska starka jämfört med många andra perenner. Detta är bra å ena sidan och mindre å andra. Käringtand sprids också med frö och dominerar fältet.

Chatarina beskärs iris och käringtand innan de sås och förökas i full kraft. Annars kommer växterna till stor del att leva på ett naturligt sätt och planteringen kommer att leva efter växtlighetens utveckling. Fördelen med naturligt blomster och en stor variation är att planteringen flexibelt anpassar sig till de olika förutsättningarna för varje växtsäsong. Vissa växter kommer att överleva bättre, men plantering kommer alltid att se bra ut.

Denna dynamiska plantering lever och frodas. Den blommar tillräckligt för hela växtsäsongen. Atmosfären är ängsliknande och området lockar till sig fjärilar, humlor, bin och blomsterflugor.

Chatarina har planterat vårstjärnor, krokusar och tulpaner i området som dyker upp med vårens ankomst. Därefter börjar blommande perenner att blomstra. Det finns också några pioner i planteringarna. Mot slutet av sommaren ger gräset avkoppling till området och bidrar till en lummig atmosfären på ängen. Även vildgräs växer i området, men de är ofta snabba att sprida sig med frö, så där begränsas sådden genom att skära av volangerna innan fröna mognar.

Växtsäsongens utveckling kan ses i planteringsområdena. Fluffiga bollar som innehåller frön pryder växten under lång tid.

Sandnejlika 

Trädgårdsnejlikor är smala och ängslika. De är verkligen utmärkta växter för dynamiska planteringar. På bilden är ’Mai Tai’.

Blommor i korall och aprikos är populära just nu. Den kinesiska pionen ’Coral Charm’ är både vacker och en bra partner för trädgårdsnejlikor.

Chatarina tar hand om området av blommor med ett avslappnat grepp. Vårstädning görs med en klackspark. Ibland låter hon de torkade stjälkarna av perenner ruttna, ibland tar hon dem till komposten. Ibland innehåller vårstädningen ogräsrensning, men området, som vuxit sig tätt och fullt, ger inte vika för lite ogräs om en del får finnas kvar. I Chatarinas trädgård finns det plats för all typ av växtlighet. Chatarina kanske tar bort en maskros, men hon upplever till exempel inte saltgräs som ogräs. Det kan till och med vara vackert och bidra till ängen enligt Chatarina.

Chatarina städar och sköter om trädgården med en varsam hand

Kantnepeta växer längs gångarna som kantväxter. Chatarina är särskilt förtjust i sorten ”Six Hills Giant”.

Planteringar i skikt

Chatarina har planterat en mängd olika prydnadsbuskar i trädgården, en del får växa fritt och andra beskär hon för att skapar struktur.

”Jag gillar beskärda former som ger kontrast till vardagligt växande, mer naturliga växter. Vi har klippt några olika barrträd i form.  Jag klipper och formar även många prydnadsbuskar.”

Mycket av odlingarna är planterade i skikt, det finns plats för lägre växter under träd och buskar och på andra ställen högre växter. Med skiktade planteringar är marken också täckt och tillåter inte spridning av ogräs lika lätt. Marken förblir också blötare i vegetationsområden.

Den kinesiska pionen ”Bowl of Beauty” drar många blickar till sig med sin skönhet.

Iris är spektakulära blommor. De njuter av soliga livsmiljöer.

Astilbar

Planteringsytor är lättare att sköta när det inte finns plats för ogräs. Beläggningar och annat torrt organiskt material, som fallna löv och torra stjälkar av perenner hjälper jorden att hålla sig fuktig och ökar med tiden humushalten och livar upp jorden.

En balanserad plantering

Trädgården är ett med naturen. Vacker sång av fåglar och surret från pollinatörer fyller trädgården. I planteringen av liljor kan du hitta sniglar som sökt sig till trädgården och attackerar liljorna på de närliggande fälten.

”Jag gör egentligen ingenting med sniglarna. Ibland tar jag av dem och lägger tillbaka dem på fältet. Men annars har jag låtit dem vara, de är en del av vår miljö”, säger Chatarina.

Balansen mellan naturen och den byggda trädgården kan ibland bli lite svår att hantera. Chatarina beskriver ett förhållande med en balans mellan gott och ont, där allt spelar roll.

I naturen är allt i balans.

I trädgården lyser en varmt orange och gul solnedgång. De vita blommorna fräschar upp planteringen. En lekfull trädgårdsgunga gjord i pergolan inväntar trädgårdsmästaren för en stunds vila.

Kombinationen av orange och vitt ger friskhet, solsken och värme på samma gång.

Den eldiga ”Dropmore Scarlet” blommar i en orange-röd färg. Det är en eldkaprifol som slingrar sig upp mot stödet.

Chatarina drömmer om en mängd olika växter och olika trädgårdsstämningar där man kan flyttas från en värld och atmosfär till en annan. Att använda olika växter är dessutom bra för naturen. Vegetation ger livsmiljöer, skydd och mat åt många mikroorganismer, insekter, fåglar och däggdjur.

Den bästa tiden i trädgården är på morgnarna enligt Chatarina. I det milda morgonljuset kan du se och uppleva trädgårdens och naturens uppvaknande. Trädgården ska enligt Chatarina inte bli ännu ett utförandeobjekt utan en plats för glädje, välbefinnande och skönhet.

I en dynamisk trädgård med flera arter får växterna utvecklas och växa i fred. Växterna hjälper även insekter och mikroorganismer med mat och husrum.

Gräslök som blommar och växer vackert i krukor.

Text: Johanna Vireaho
Bild: Hanna Marttinen

 


            

Sök