Hoppa över innehåll

Gör en pumpalykta

Pumpalyktor är både roliga och enkla att göra själv eller tillsammans med barnen och ingen blir den andra lik. Dekorera och skapa ett spännande sken vid entrén eller i trädgården nu i höst.

Allt du behöver är en pumpa, en vass kniv, en sked och ett ljus.

 

pumpalykta

Gör såhär:

  • Stora pumpor är lättast att bearbeta uppifrån. Skär ett lock ca 15 cm i  diameter i toppen på pumpan, vinkla kniven mot mitten så att locket blir större i ovankant. Detta gör att locket inte kan falla ner i pumpan, om den krymper. Små prydnadspumpor kan man göra hål ifrån sidan och gröpa ur.
  • Ta ur kärnor och det trådiga innehållet. Gröp ur pumpan med en kraftig sked. Lämna ca 3-4 cm fruktkött till väggen på stora pumpor, ca 1 cm på små prydnadspumpor.
  • Rita på det mönster du vill göra.
  • Använd en vass kniv och skär från utsidan. Lägg pumpan i en skål eller hink om den inte vill vara stilla. Tryck ut bitarna från insidan. Större partier kan behöv skäras ut i mindre bitar.
  • För små prydnadspumpor kan du vira en tråd runt skaftet så kan den lilla pumpan hängas upp.
  • Lägg folie i botten på pumpan och gör ett ventilationshål i locket. Sätt i ett ljus och tänd!
  • Om kanterna smörjs med vaselin håller pumpan längre. Pumpalyktan passar bäst att ställa utomhus, då det svala vädret förlänger pumpans hållbarhet men tänk på  att den inte får stå ute i minusgrader och frysa för då kollapsar den.

Tips!

Släng inte kärnorna från pumpan, dessa kan torkas och rostas till naturgodis.

  1. Skölj pumpakärnorna väl, låt rinna av.
  2. Sätt ugnen på 175°C. Blanda kärnorna med lite olja och salt. Sprid ut kärnorna på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Rosta kärnorna i ugnen i 20-30 minuter tills de fått lätt bränd färg. Rör om någon gång och se till att de inte blir för brända.

 

 

 

Sök