Hoppa över innehåll

Grönska från golv till tak

-så inreder Rami med växter

Text: Johanna Vireaho
Bild: Hanna Marttinen
Översättning: Jesper Lundahl

Rami Kivstö och hans fru hade införskaffat sig ett par hyllor som var designade för parets Cornish rex katter, Onni och Nero. Tanken var att katterna skulle kunna klättra på hyllorna som var fästa på en sex meter hög vägg. Tråkigt nog blev hyllorna inte speciellt uppskattade av katterna, idén om att skapa en utkiks- och klätterplats gick i spillror.

Hyllorna på den höga väggen förblev tomma under en tid, ända tills Rami fick den lysande idén att fylla hyllorna med grönska. Resultatet blev en härligt spretande och grön vägg, vilket skapar en personlig och tropisk känsla i matsalen. När växterna placeras längst en vägg får de utrymme att fritt växa till sig, utan att ta upp någon golvyta.

Inspiration för dig som vill ha grönska från golv till tak

Rami har placerat de mest giftiga växterna, exempelvis brok, utom räckhåll för katterna. Katterna är inte speciellt intresserade av växterna och låter dem oftast vara, förutom ibland när de leker och råka välta en, säger Rami.

Med hjälp av grönska kan du skapa en tropisk atmosfär

Två fönster lyser upp den tropiska oasen i matsalen. Fönstret är skuggat på utsidan av ett stort valnötsträd, vars löv filtrerar ljuset mjukt på växterna.

Här hittar du tips på vilka klätterväxter som lämpar sig bra vid inredning med grönska

Klätterkalla har blad som påminner om sammet. Den är lättskött och växer snabbt. Klätterväxter trivs bäst där det är ljust men vill gärna ha lite skugga under dagen också.

– När grönskan får växa fritt och skapa en härlig tropisk djungel trivs jag som bäst. Naturen blir en del av hemmet, och det är fascinerande.

Försök att ha en avslappnad inställning till skötseln av växterna, det är då det också kan ge sinnesro. Ram tycker att växtskötseln är en perfekt motvikt mot hans hektiska arbetsliv.

Hur jag väljer mina växter

Rami är väldigt eftertänksam och väljer noga ut vilka växter han vill ha hemma. Växterna ska inte endast se vackra ut, de ska passa in hemmets atmosfär. Växterna i hemmet står i grupper, vilket ger ett maffigt intryck med mycket grönska.

– Jag brukar vara uppmärksam på växtens utseende och var den trivs. Även om jag gillar stora växter kan jag bara ha ett fåtal, det får inte bli överdimensionerat. Bladens former och färger spelar en avgörande roll. Exempelvis köper jag inte växter för att de är trendiga just nu, jag letar istället efter växter som passar min egen smak. Exempelvis har fikus varit en populär och trendiga växt, men jag köpte växten på grund av att den bidrar till atmosfären här hemma.

Här hittar du information och skötselråd av Svärtbräken

Svartbräken älskar fuktiga förhållanden, spruta gärna med en vattenflaska för att imitera dess naturliga miljö. Den växter på skuggiga platser intill stora bergarter och klippor.

Här hittar du information och skötselråd för Klippfikus

Klippfikusens blad har röda bladstjälkar. Använd gärna en växtlampa, men inte om du redan har den i ett fönster. Vattna växten varsamt eftersom den är van vid ganska torra förhållanden.

– Klätterkalla är stor i min mening. Dess blad är mörka och ser ut som sammet. Mina senaste inköp är också klippfikus, vars röda blad stjälkar jag bara inte kunde motstå, säger Rami.

Bordet gästas alltid av en samling gröna växter. Nu, till exempel, håller klippfikus, på att placeras på bordsytan.

Njut av växter utanför hemmet

Det bästa med en växthobby är atmosfären som skapas av växterna. För Ram räcker det med att skapa en lugnande, grön atmosfär i hemmet. Han är inte intresserad av att äga en uppsjö av växter för ägandes eller samlandets skull. Rami menar att man istället kan beundra växter i botaniska trädgårdar och vid olika resemål, där även djur kan ses i deras naturliga miljö. Det är ofta som Rami väljer ett resemål baserat på dess växter och natur.

 

– Jag vill att mina växter verkligen ska få en möjlighet att trivas och växa i våra nordiska förhållanden. Ibland stör det mig att växter köps i syfte av att blomma en gång för att sedan slängas. Jag tycker att växter åtminstone borde få en chans att blomma flera gånger. Jag är därför väldigt noggrann och överväger mina inköp innan jag bestämmer mig. Det finns helt enkelt inget utrymme för spontana växtköp. Jag ser hellre att min hobby och mitt hem är organiserat och planerat.

Natalsparris är en fin pärla med små plantor som utvecklas med tiden till en spektakulär vy.

Läs mer om hur du kan tänka när du inreder ett rum med grönska från golv till tak

Småflaskor och vaser är perfekt för att ha eksticklingar i och skapa små växt arrangemang. Även om sticklingen ramlar ner i flaskan så kommer plantan att växa upp.

Här hittar du information och skötselråd av Buskdracena, Dracaena surculosa

Buskdracena, Dracaena surculosa, är en snabbväxande, bambu-liknande grön växt. Växten kan överraska med vita, välluktande blommor.

– Tillväxten hos vissa växter kan verkligen överraska en, så som Buskdracena. Denna är från en stickling och den har redan växt över 10 meter. Nu har jag så många växter att det inte finns mer plats för dem. Jag har inte räknat inte mina gröna växter, det är för många av dem ändå, skrattar Rami.

Här är ett experiment som Rami håller på med just nu. Här växter stickling av ek.

Sök