Hoppa över innehåll

Hur blir jag av med mossan i gräsmattan?

En vanlig fråga vi får är “Hur blir jag av med mossan i gräsmattan?”. Mossa i gräsmattan är ett tecken på att gräset inte har optimala förhållanden. Det är viktigt att ta reda på varför du har mossa i din gräsmatta om du ska lyckas få bukt på den.

Om mossan har tagit över din gräsmatta så behöver du göra en insats för att stärka gräset. En luftad och välgödslad gräsmatta förhindrar nämligen mossbildning.  

Gödsla gräsmattan

Var det länge sedan du gödslade? Det kan vara en av anledningarna till att det börjat växa mossa. Vårt Gräsmattegödsel Mossa är ett specialgödsel för mossiga gräsmattor, det tar effektivt bort mossan genom den naturliga ingrediensen järnsulfat. Gödsel hjälper dessutom gräsmattan att växa och konkurrera ut mossan.

Dåligt dränerad gräsmatta

Ta en titt på gräsmattan efter att det regnat kraftigt. Sjunker inte vattnet undan på vissa platser i trädgården efter ett kraftigt regn? Mossan trivs där det är fuktigt och att vatten står still är ett tecken på dålig dränering. Det kan vara på grund av att jorden är för kompakt eller att gräsmattan är ojämn och har håligheter. Prova att fylla ut hål och svackor med Dressjord, detta kan du göra flera gånger under en säsong. Om det rör sig om allvariligare problem kan det behövas anläggas en  ny gräsmatta så att vattnet sjunker undan som det ska.

Skuggad gräsmatta

Mossa stortrivs i ett skuggigt läge, mycket bättre än gräs. Men som tur är finns det gräsfröblandningar anpassade för skuggiga lägen. Se också över om du kan glesa ur stora träd som skuggar om det behövs.

 

Enkla instruktioner hur man dressar gräsmattan

Om mossangreppet varit stort behöver mossan avlägsnas med kratta. En del anser att mossan sprids då men om man behöver stödså är det bra att kratta bort mossan.

Gödsla gräsmattan med Gräsmattegödsel Mossa: 

  • Mät upp området och beräkna den totala gödselmängden du behöver sprida ut. 
  • Sprid ut gödsel så jämnt som möjligt, ca 1-2 stora nävar per kvadratmeter.  
  • Vid torrt väder, vattna gräsmattan direkt efter gödsling.   
  • Om nödvändigt, kratta bort den torkade mossan och applicera ett lager Dressjord för att fylla håligheter.  
  • Där det växer glest kan du stödså.

 

Sök