Hoppa över innehåll

Toppdressa gräsmattan

Har din gräsmatta blivit sliten eller ojämn? Då kan du toppdressa den!

Genom att tillföra Dressjord på gräsmattan förbättras jordstrukturen men det går också att använda för att reparera håligheter, ojämnheter och andra utsatta områden.  Det gör också att gräsmattan lättare håller kvar fukt och kan ta till sig näringen i gödslet- men det är också perfekt att använda om du ska stödså gräsmattan.

Om du vill kan du lufta gräsmattan själv, dvs punktera den med en grep eller en vertikalskärare innan du krattar ut Dressjord i ett tunt lager över gräsytan.

 

Tips hur du kan göra för att toppdressa gräsmattan

En säck räcker till 4 kvm. Det går ca 26 säckar till 100 m2.

När ska du toppdressa gräsmattan?

På våren eller hösten är bästa tiden. Du behöver inte dressa gräsmattan varje år utan gör det efter behov.

Stödså gräsmattan

Börja med att kratta bort gammal gräs, sprid sedan gräsfrön och lägg därefter på ett tunt lager dressjord. Då hålls fröna på plats av dressjorden. Sedan är det viktigt att vattna för att gräset ska börja gro.

Ta hand om utsatta områden på gräsmattan

Om du har delar av gräsmattan som blivit slitna kan du toppdressa dem flera gånger under säsongen. Det gynnar tillväxten av gräsmattan så att du får en tät grön gräsmatta.   

Dressjord

Dressjord är en specialjord med högt näringsinnehåll, skräddarsydd för grässkötsel. Den förbättrar strukturen på gräsmattans övre lager vilket stimulerar rottillväxt och bildning av nya skott. Järnet gör att gräsmattan blir grönare. En tät och frisk gräsmatta står emot mossa och ogräs.  Dressjord innehåller sand som förbättrar jordstrukturen, kalk, snabbverkande och långtidsverkande gödsel, och kompost för att stimulera jordens mikroliv.

Toppdress: gör så här

  1. Börja med att klippa gräset.
  2. Skär ett snitt i jordsäcken och lägg ut en sträng av dressjord. Lagret ska vara ungefär 1-2 cm högt. En säck räcker till 4 kvm. Det går ca 26 säckar till 100 m2.
  3. Stödså vid behov.
  4. Fördela dressjorden med en kratta, räfsa eller kvast.

 

Tips hur du kan lufta din gräsmatta

Om du vill kan du lufta gräsmattan själv, dvs punktera den med en grep eller en vertikalskärare innan du krattar ut Dressjord i ett tunt lager över gräsytan.

 

Sök