Hoppa över innehåll

Inred din trädgård

För att enkelt förklara hur en trädgård byggs upp och planeras brukar jag alltid använda likheten med ett hus. Ett hus är bara ett stort, tomt utrymme. Väggar delar in huset i rum, och varje rum har ett särskilt ändamål.

Skapa rum i trädgården

I köket lagar man mat, i matsalen serverar man, i sovrummet sover man, i badrummet och så vidare. Hallar och korridorer länkar samman rummen, och dörrarna fungerar som ingångar till dem. Det finns även ytor i de olika rummen. Väggarna är målade eller tapetserade i olika färger, strukturer och mönster, golvmaterialen varierar från obehandlat eller målat trä till parkettgolv, och ofta delar man av golvytorna med hjälp av mattor. Till sist möbleras och inreds vart och ett av rummen med olika teman.

Men hur kan man applicera det här tänket i trädgården då? Jo, väggarna i trädgården byggs upp av häckar som består av växter i olika toner av grönt, med blad i olika former, kanske tillför man färg genom att välja blommande sorter – alla kulörer, liksom målarpenslarna och mönstren på tapeterna är noggrant utvalda.

Väggar byggda i sten, eller till och med glas, är precis lika effektfulla, och en stor trend på senare år har varit väggar konstruerade i betong som sedan vitmålas. För trädgårdens ”golvytor” ligger gatsten, slät betong, täckmaterial i trä, grunt vatten och mindre gräsbevuxna områden helt rätt i tiden – trätemat kan även placeras vertikalt för att skapa sittytor och inbyggda bord. Men det är givetvis plantorna; träden, buskarna, perennerna och lökarna som står i förgrunden. Alla planteringar är perfekt komponerade och har kombinerats för att ge största möjliga effekt.

Så kan du dela av en stor trädgård

Om man har en stor trädgård kan rummen byggas upp och delas av med hjälp av staket, häckar eller murar. Ett enkelt rep kan bli en subtil markering för avgränsning av olika ytor. Våra rum kan ha olika teman – köksträdgården utgör ett rum, den plats där man samlas för att äta ett annat, en trädgård med bara vita blommande växter kan skapa ett tredje rum och till sist en gräsyta där barnen kan leka, som blir ett fjärde rum.

Precis som i huset börjar de olika rummen få särskilda ändamål.

På samma sätt som korridorer och hallar leder oss från ett rum till nästa, leder oss stigar med stenbeläggning, singel, träflis och så vidare från en del av trädgården till nästa. Valet av golvmaterial i de olika rummen kan helt enkelt vara en färgad dekorationsflis eller en mörk r-dress som sprids ut i rabatterna och buskagen. Ögat uppfattar materialvalet och lägger märke till skillnaderna mellan de olika områdena.

Fokusera på detaljerna i den lilla trädgården

I mindre trädgårdar (men detta gäller i lika hög grad för större trädgårdar) är det de avslutande detaljerna som gör hela skillnaden. Precis som golvlisterna, dörrhandtagen, fönsterhakarna, kranarna och möblemanget i ett hus. En trädgårdskant i metall som skiljer av mellan gräsmattan och stenläggningen ger en snyggare linje. Upphöjda odlingsbänkar tillför höjd och ger en köksträdgård med designmotiv. Om man täcker dem med odlingsfönster ger de även möjlighet att odla grödor tidigare på våren och längre in på hösten. Det finns ett sådant enormt utbud av trädgårdsmöbler att välja bland nuförtiden – möbler som passar varje trädgård och alla tillfällen. Om man väljer ett bord och tillhörande stolar med lite extra eftertanke när det gäller form, design eller färg har man goda möjligheter att få dem att smälta in i trädgården och förhöja intrycket.

Funderar du över var du ska börja någonstans? Eller undrar du varför de där tre röda vinbärsbuskarna ser lite malplacerade ut mitt i den gigantiska gräsmattan? Ta då gärna en runda genom ditt hus för att påminna dig om hur du gjorde för att förvandla det från nakna, tomma ytor till en plats med hemkänsla.

Sök