Hoppa över innehåll

Njut mer av trädgården

En del av trädgården som jag har upptäckt är mycket viktig här i Skandinavien är den plats där man placerar sin grill eller grillplats. Sommaren vore helt enkelt inte samma sak utan korv, marinerade stekar och några kalla öl. Det här är något som är djupt rotat i den skandinaviska kulturen.

Jag måste erkänna att här i min egen trädgård kan det ibland bli en kamp mot klockan. Det känns som att naturen står i startgroparna i slutet av vintern, och sedan verkar det som att någon fyrar av startpistolen den första fina dagen på våren, och så sätter allting igång och börjar växa. Om man reser bort bara över helgen kan det kännas som att komma tillbaka till en trädgård där växterna frodas nästan som på törnrosavis. Det har hänt så mycket på bara några dagar! Jag skulle vilja ta intervallfoton vid någon av perennrabatterna under en vecka. Det skulle säkert se väldigt intressant ut när man spelar upp dem.

Glöm inte bort att njuta av trädgården

Det finns så många idéer om vad jag skulle vilja göra i trädgården, men med en sådan kort växtsäsong måste jag vara realistisk. Därför är det också väldigt viktigt att med jämna mellanrum lägga ifrån sig redskapen, ta en titt omkring sig och njuta av sin trädgård i stället för att bara genast kasta sig över nästa uppgift.

För mig personligen finns det inget bättre än att bjuda in ett par vänner, stapla upp grillkolen och slå sig ned för avslappnat samkväm. I andra blogginlägg har jag beskrivit hur man delar upp trädgården i en serie rum, vart och ett med ett eget tema. En del av trädgården, ett av de här rummen alltså, bör vara inredd som en plats där man kan luta sig tillbaka och koppla av, och där man kan placera den så viktiga grillen. Man bör sätta ut den på en plats där den inte står alltför långt från köksingången, så att det inte blir för arbetsamt att bära ut all mat och dryck.

En trädgård för alla

Jag ser massor med smart design nu för tiden, där trädgårdsodlarna verkligen utmanar designern att komma på smarta lösningar (i synnerhet för mindre trädgårdar) för att inte bara skapa blomrabatter, utan även platser där barnen kan leka, ett litet hörn där pappa kan dra sig tillbaka för en lugn stund, men kanske viktigast av allt: en plats där man kan odla köksträdgårdens alla grönsaker och en plats där man kan äta dem. Små sommarkök börjar dyka upp därute och mycket av kryddväxterna och grönsakerna finns på armlängds avstånd från köksbänken.

Det verkar som att våra trädgårdsdesigners börjar intressera sig allt mer för den här delen av trädgården. Det här visar hur mycket som har förändrats under de senaste tio, tjugo åren. För mig som ung designer för ett antal år sedan fanns inte köksträdgårdar direkt överst på listan när det gällde spännande trädgårdsdesign. Om de fanns med var de undangömda någonstans i ett hörn långt ned i trädgården. Nu är saker och ting helt annorlunda och de finns nästan direkt vid köksingången! Människor reflekterar mer över sin omgivning, och man vill äta sin egen färska mat som har växt i den egna trädgården. Det här återspeglar helt enkelt hur samhället se ut i dag.

Bjud in nära och kära

En mycket viktig del av mitt arbete är att involvera barnen i odlingen av mat i trädgården, i synnerhet i tätbebyggda urbana områden och städer. Det är fantastiskt hur mycket man kan odla på balkongen i bara en odlingslåda, och det kan vara mycket intressant och lärorikt för ett barn, även om det bara är en handfull morötter, en jättelik solros och en fågelskrämma för att hålla fåglarna borta. Att se små händer arbeta i jorden är väldigt glädjande.

Så ett trevligt projekt för sommaren skulle kunna vara att investera lite tid och pengar i att skapa en mysig del av trädgården där du kan avnjuta din hemodlade mat i sällskap med familj och vänner. Använd häckar för att rama in, så får du både insynsskydd och en ombonad miljö. Det finns massor av snygg trädgårdsinredning att köpa (lägg gärna några hundralappar extra, det lönar sig), och ytmaterialen varierar, vilket ger dig möjlighet att skapa en personlig look, men var försiktig! Du riskerar att få spendera ett antal timmar på grillavdelningen, eftersom det finns så många modeller att välja mellan!

Sök