Hoppa över innehåll

Så rensar du bort aspluddet som börjat gro

Det vita luddet som har ibland seglar om kring i luften, tussarna, som egentligen är frön från asp eller sälg, lägger sig till slut och börjar gro i många trädgårdar och parker.

Vissa år har vi rekord i blomning för asparna. En av anledningarna till den stora mängden aspfrön beror på varma somrar vilket bidrar till extra god blomning. Aspfrön vill landa på en yta som har brunnit, på en bar och obevuxen mark. Då får de bäst förutsättningar för att gro.

Var kommer det luddet från?

Det är frön från aspträd, popplar och sälg som är anledningen till det vita ludd som vi kan se virvla runt i luften. Luddet är till för att fröet ska kunna flyga så långt som möjligt. Om du tittar på luddet så ser du att det finns små, små frön inuti luddet. Fröna är bara livsdugliga en kort tid och är beroende av att jorden de landar på är fuktig, precis som den är i krukor och land som vattnas ofta.

Välkommet i skogen men oönskat i rabatten

I skogen är det helt naturligt att asparna växer men på vissa ställen är de oönskade. Många kan se att när det börjat gro från aspfröna i krukor och rabatter. Så länge de är små är de lätta att bli av med då det bara är att dra upp dem eller hacka och riva runt i jordytan så de torkar. Det är helt enkelt bara att ge sig ut i trädgården och rensa bort aspfröna som börjat gro.

 

Enkla tips på hur du städar bort aspfrön från din jord

 

 

Sök