Hoppa över innehåll

Så tar du hand om dina Pelargoner

Pelargoner är en favorit som är bekant för många och som är lika populär från år till år. Pelargoner är lättskötta blommor och finns i en stor variation. Läs mer om du får den ständigt vackra blomman att trivas!

Pelargon är en mångsidig trädgårdsfavorit

Pelargonerna är älskade både som krukväxter och sommarblommor. De passar att ha i amplar och krukor, antingen ensam eller i kombination med andra växter. Det finns en pelargon för alla där ute! Pelargoner finns i flera olika färger former. Pelargonsläktet består av mer än 250 som består av nya sorter som odlats fram men också klassiker som Mårbacka pelargonen eller doftpelargonen.

Hur planterar jag och tar hand om pelargoner?

Pelargoner trivs bäst på en solig och varm plats, de är tacksamma växter att sköta. Det enda man ska se upp med är att inte övervattna dem då rötterna lätt ruttnar. Därför brukar många rekommendera att odla pelargonerna i lerkrukor som snabbare torkar upp. Plantera dina pelargoner i Mårbacka pelargonjord. Mårbacka pelargonjord är en jord som är specialutvecklad med långtidsverkande näring och lite grövre struktur. Den kan användas i krukor både inomhus och utomhus. I stora samplanteringar med andra sommarblommor fungerar även näringsrik U-jord/Urnjord alldeles utmärkt.

Pelargonerna växer fort den ljusa tiden på året och kräver mycket näring, vattna med flytande växtnäring minst en gång i veckan under  den ljusa delen av året.

Ta sticklingar av pelargoner

Pelargoner kan förökas med sticklingar eller frön. Frön är bara aktuellt för de rena arterna eller vid förädlingsarbete. Sticklingar är det vanligaste sättet att föröka pelargoner och eftersom det är så lätt har omtyckta pelargoner kunnat hållas vid liv och spridas i generationer. Vanligast är att ta toppsticklingar och rota dem direkt i Såjord.

 

Skötselråd till pelargoner

 

Tips på bästa jorden till dina pelargoner

 

Tips på hur du planterar dina pelargoner

Övervintra pelargoner

Pelargoner kan övervintras, det bästa är att göra det på en sval men ljus plats men det går även att göra det helt i mörker t ex i en sval källare. Med extrabelysning går det även att övervintra i varma bostadsrum. Det är viktigt att pelargonerna inte får för mycket vatten under vintern då rötterna lätt tar skada. Ta bort alla blommor och döda/svaga grenar innan övervintring, reducera gärna bladmängden genom att ta bort blad. Beskär växterna om de tar för stor plats. På våren när ljuset återvänder tas pelargonerna fram. Putsa bort gängliga och döda delar och plantera om i ny Mårbacka pelargonjord.

 

Enkla instruktioner på hur du tar hand om och planterar pelargoner

Gör så här:

  1. Plantera helst om din pelargon i en något större kruka. Ska krukan stå utomhus är det viktigt att du tänker på att välja en kruka med hål i botten så att den dränerar bort överflödigt vatten.
  2. Lägg lite Lecakulor i botten på krukan.
  3. Placera plantan så att den kommer lite längre ner i jorden än när den stod i plastkrukan.
  4. Fyll på med Mårbacka pelargonjord.
  5. Tryck till lätt med handen.
  6. Vattna rejält.
  7. Så tar du hand om dina Pelargoner!

 

 

Sök