Hoppa över innehåll

Skapa din egen rosenträdgård

Buskrosor är spektakulära och förvånansvärt lätta att ta hand om. Satu Tegel, växtexpert från Finland, berättar hur du kan skapa din egna blomstrande rosenträdgård.

Buskrosor är både spektakulära och förvånansvärt lätta att ta hand om

Om du besöker Rosenträdgården Meilahti i Helsingfors, som blommar kring midsommar, förstår du snabbt varför rosen anses vara drottningen av blomstervärlden. Det finns många anledningar – till exempel rosornas olika storlekar där vissa blommor är mindre eller mer dämpade än andra, varierande färgintervall som sträcker sig från känsliga till dramatiska nyanser eller allt ifrån söta till kryddiga dofter som sprids snabbt i den soluppvärmda luften.

– Rosor har sin egen glans. Mina absoluta favoriter är buskrosor, särskilt pimpinellros ligger mig varmt om hjärtat, säger Satu Tegel, växtexpert från Finland

Satu Tegel bland trädgårdsrosor

Satu Tegel älskar sommarens härliga rosor. Enligt henne är det nästan omöjligt att misslyckas med odlingen av de mest lättskötta buskrosorna.

Härlig blomster under sommaren

Förutom den vackra pimpinellrosen som främst blommar på försommaren, charmas Satu Tegel även av de rikliga vresrosorna. Hon beskriver dessa som intensivt doftande franska rosor.

– Fikonen som följer blomningen av vissa rosor, som till exempel nypon, har också ett viktigt dekorativt värde. Ljust orangea eller brandbilsröda nypon är nästan lika spektakulära som vilken annan blomning som helst.

 

Rosa trädgårdsrosor

Hasselfors Gardens Ros & perennjord är en högkvalitativ jord framtagen för rosor som trivs extra bra i näringsrik jord, och för att etablera nya planteringsområden.

De tuffaste rosorna kommer att blomma ända fram till hösten. Så småningom pryder frosten kronbladen från de sista blommorna som om de vore sockrade. Enligt Satu Tegel bidrar även buskrosor med många bra egenskaper till andra trädgårdsväxter.

– Buskrosor fungerar som andra buskar när det kommer till tillväxtmetod och essens, vilket bidrar till ett bra skydd och härliga former i trädgården. Genom att plantera buskrosor kan du dessutom njuta av underbar blomning hela sommaren, så länge du är uppmärksam och tar hänsyn till olika blomningstider när du väljer sorter.

Sorter som pimpinellros och vresros är väldigt okomplicerade och lätta att ta hand.

– De är vackra från år till år och vårdas genom att man klipper av de äldsta grenarna på våren. Regelbunden beskärning av rosenbusken är oftast bättre än att ta bort alla grenar på en gång. Det senare är en drastisk åtgärd som jag inte rekommenderar utom i situationer då det verkligen måste ske. Dåligt underhållna rosor kanske aldrig kommer tillbaka från denna typ av beskärning, berättar Satu Regel.

Rosa och vita rosor i en korg

De vackra rosorna bidrar till glädje som varar hela sommaren, både i trädgården och i de härliga omgivningarna.

Håll dig på god fot med taggarna

Rosornas vassa taggar får många att välja bort dem, men enligt Satu Tegel är det lätt att komma överens även med taggarna. Hon rekommenderar att plantera de mest taggiga rosorna mitt bland andra växtgrupper så att vassa taggar inte av misstag kommer åt förbipasserande i trädgården. Skötseln av rosor går även smidigare med hjälp av både långärmade tröjor och handskar. Då finns det mindre risk att sticka sig på taggarna.

– Utseendet på taggarna varierar mycket efter sort. Till exempel finns det få taggar på blommande skott av sorten ’Rosa Poppius’, säger Satu Tegel.

När du väljer rosor bör du även ta hänsyn till sortens tendens att göra rotskott.

– Snabbt växande rosor bör planteras på en reserverad plats, där de får möjlighet att växa och spridas i fred. Önskas det istället en mindre spridning av rosorna bör man använda sig av regelbunden beskärning för att förhindra spridningen av rotskott.

De mest hållbara rosorna trivs i nästan vilken trädgård som helst, men i näringsrik jord är blomningen som rikligast.

– Förutom regelbunden befruktning är solen avgörande för rosornas tillväxt. I skuggan förblir blomman blyg, därför bör rosor alltid planteras på en solig plats i trädgården.

Viktigt att tänka på vid plantering av rosor

När du väljer vilka rosor som du ska plantera är det viktigt att ta hänsyn till dina nuvarande kunskaper om rosor samt vilken sort som skulle passa bäst i din trädgård.

Satu Tegel uppmanar dig att spendera tillräckligt med tid och ansträngning på valet av rosor.

– Lämpliga sorter kan studeras genom att till exempel besöka offentliga rosträdgårdar runt om i landet. Vissa trädgårdsskolor som specialiserar sig på rosor har även egna prover.

För enskilda blommor bör man ägna mer uppmärksamhet åt hur rosen växer, överflödet av blommor och den allmänna naturen. Satu Tegel rekommenderar främst inhemska plantor som trivs under svenska förhållanden, före de plantor som importeras från utlandet.

– Se alltid till att rosen har sina egna rötter, föreslår experten. Om det skulle bli en kall vinter och rosen fryser, börjar den självrotade plantan växa från roten till ny tillväxt.

Rosa buskrosor

Sök