Hoppa över innehåll

Sofiero värnar om våra pollinerande insekter

Utöver sina mer permanenta trädgårdar, skapar Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg idéträdgårdar med konstnärliga budskap.

Tre kullar med gula blommor anlades för slottsträdgårdens pollinatörer

Inför 2018 anlades ”To bee …?”, ett upprop om att värna våra pollinerande insekter. Tre stora kullar med gula blommor i hexagonmönster som symboliserar bikakor byggdes upp. Jorden i kullarna är Hasselfors Gardens gräsmattejord.

– Jorden är mycket bra att använda när vi vill skapa volym. Den är relativt tung och stabil, det går att bygga skarpa branta kullar med den som byggnadsmaterial, säger Mikael Löfving som är trädgårdschef på Sofiero slott och slottsträdgård.

– När vi har en idé inleder vi med att ta fram en skiss på hur vi vill att det ska se ut, där designers och trädgårdsmästare samarbetar. Sedan inleder vi en dialog med Hasselfors Garden. Vi beskriver våra behov, vilka växter vi vill plantera och hur de strukturella behoven ser ut i mer komplicerande anläggningar.

– Det är skönt att ha med Hasselfors Garden tidigt i projektet. De har expertisen och erfarenheten att laborera och göra justeringar i jordreceptet utifrån våra önskemål. Vi åkte även upp till Laholm, som är den närmaste produktionsplatsen, och kunde känna på jorden.

– Några veckor senare hade vi jorden på plats här på Sofiero och kunde börja bygga. Hasselfors Garden är också noga med att komma hit och följa upp utfallet och hur projektet blev.

Hur Sofiero tar hand om pollinerande insekter

Sök