Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Äkta aloe

Aloe vera

akta-aloe_aloe-vera akta-aloe_aloe-vera

Äkta aloe är en lättodlad krukväxt som tål torka. Den trivs på en ljus och solig plats året om. Aloe är känd som medicinalväxt. Vätskan som fås från bladets snittyta vårdar huden och lindrar brännskador.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

20-30 cm

Rekommenderade produkter

Jord:

Blomjord

akta-aloe_aloe-vera akta-aloe_aloe-vera

Äkta aloe är en suckulent växt med kort stam. Kanterna på de tjocka bladen som växer i en rosett är försedda med mjuka, ljusa taggar. På unga blad förekommer ljusa prickar. Blommorna är gula eller orange. Växten är giftig men man får vanligtvis inga symptom av att ha ätit en liten mängd.

Aloe är känd som medicinalväxt. Vätskan som fås från bladets snittyta vårdar huden, lindrar brännskador samt förhindrar tillväxten av bakterier och svamp. På de borttagna bladens plats växer snabbt nya blad ut, så länge man inte tar bort blad från nytillväxten i mitten. Äkta aloe blir 20–30 cm hög som krukväxt.

Äkta aloe trivs i sol eller halvskugga i rumstemperatur. Den tål torr luft och att torka ut under viloperioden.

Äkta aloe trivs i genomsläpplig, väldränerad jord. Lägg ett lager lecakulor i botten på krukan och plantera i Blomjord.

Aloe vattnas rikligt på sommaren, men jorden ska få torka mellan varje vattning. Eftersom bladen kan lagra vatten klarar den sig väl utan vatten i några veckor utan att ta skada. På vintern är vattenbehovet märkbart mindre och då är det särskilt viktigt att jorden får torka mellan varje vattning. Vattna aldrig i bladrosetten som kan ta skada.

Aloe gödslas med svag dos Växtnäring Grönska eller Ansvarsfull+ Blomnäring under vår till höst. Plantera om den varannan vår. På sommaren trivs aloe utomhus, men se till att den inte blir genomblöt under regnperioder, ställ den gärna under tak.

Växten kan förökas med sidoskott som får torka i luften cirka en vecka innan de sätts ner i jord.

Den äkta aloen förväxlas ofta med andra snarlika arter av aloe. Äkta aloe har vanligen inte fläckar på bladen.

Sök