Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Kroton

Codiaeum variegatum var. pictum

Kroton ger glädje som krukväxt inomhus med sina dekorativa blad. I handeln finns sorter med ett stort spektrum av olika färger och former på bladen. Bladens färger blir mer framträdande ju mer ljus plantan får.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-200 cm

Färg:

Röd Gul Gröna löv

Kroton är en lättskött och effektfull planta med sina dekorativa blad. Det är definitivt en växt för ljusa lägen. Bladen är gröna med gula och röda streck, prickar och fläckar. Brokigheten beroende av sorten och ljusmängden. Gräddvita blomklasar. Vill stå i rumstemperatur så ljust som möjligt men bör skuggas under sommaren om den står i söderfönster. Viktigt att hålla luften fuktig på vinter, sprayas ofta

Vattnas regelbundet, jorden får inte torka ut, då kan kroton tappa blad. Den tappar även bladen om den får för mycket vatten. Kroton trivs i värme och fuktig luft, undvik att ställa den ovanför ett element. Torr luft kan göra att den angrips av spinnkvalster eller trips. Kroton kan toppas och grena ut sig till buskliknande växt.

Gödslas regelbundet från vår till höst med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring. Planteras om under på våren i Blomjord. Vid beskärning, se upp med att mjölksaften från snittytorna inte hamnar på hud eller slemhinnor eftersom den kan vara irriterande. Kan förökas med sticklingar.

Växtsaften som är vit kan vara irriterande på huden

Sök