Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Zebrasköld

Alocasia zebrina

Med sina zebrarandiga stjälkar och spetsiga hjärtformade blanka blad är zebraskölden, eller Alocasia som den även kallas, en riktig "wow-växt".

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

100 cm

Blomning:

none

Zebrasköld kommer från Papua Nya Guinea, och gillar rumstemperatur. Den kan vara lite känslig, blir det för kallt (under 18 grader) så trivs den inte, inte heller om den står i drag. Bladen på Alocasia ”svettas” vilket betyder att det blir små droppar på bladen. Det är ingen fara, snarare ett tecken på att du tar hand om din Alocasia väl och att den mår bra. Men ha ingenting ömtåligt nära den, eftersom dropparna lämnar fläckar.

Växten har irriterande växtsaft, och hela växten innehåller ämnen som är starkt irriterande vid förtäring. Vid förtäring får man magbesvär, sväljsvårigheter, svullnad, ögonirritation samt en brännande känsla i munnen. Placera därför din Alocasia utom räckhåll för barn och husdjur ifall de gillar att tugga på växter.

Zebrasköld planteras om i Blomjord, lägg ett lager lecakulor i ytterkrukan så får den ett bra mikroklimat.

Trivs i ljust läge men ej i direkt sol. Vattnas när jorden har torkat upp, den vill ha fuktig men inte blöt jord. Zebraskölden vill ha mer vatten på sommaren när den har sin tillväxtperiod. Duscha regelbundet, särskilt på vintern när det är torr luft inomhus.

Omplantera i ny Blomjord varje vår, passa på att dela den ifall den har bildat små lökar vid roten. Varje lök blir en ny planta. Ha dock lite tålamod, det tar någon månad innan de första bladen kommer upp. Ge zebraskölden Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring varannan vecka från vår till höst. Behöver ej näring på vintern.

Plantera alltid om din nyköpta krukväxt, eftersom krukan den kommer i är för transport. När du planterat om din nya växt får den mer utrymme för rötterna, och plantan blir stor, stark, och motståndskraftig.

Läs mer om omplantering här.

Sök