Hoppa över innehåll

Så skapar du djungelkänsla inomhus

Frodiga gröna växter ger både energi och har inverkan på luftkvalitén inomhus. Låt växterna ta plats i hemmet, kombinera olika växter som har olika bladmönster och strukturer. Då blir det även en snygg inredningsdetalj. Så skapar du en djungelkänsla inomhus!

Kombinera färger och former

När du ska plantera växter i grupp är det fint att välja växter med olika nyanser och former. Ha i åtanke vilka växter du väljer, vill du ha en utmaning eller vill du ha en lättskött grupp? Om du känner att du hittar en för avancerad växtsort så är det inte svårare än att bara ersätta den med en annan.

Plantera på en ljus eller halvljus plats i hemmet och inte i direkt solljus. När man planterar växter ihop tar växterna hand om varandra och skapar ett gynnsamt klimat för varandra, vilket gör det enklare för dig att ta hand om dem.

Plantera gärna i större odlingslådor så slipper du att vattna flera små krukor plus att det ger ett pampigt intryck. När du planterar i stora krukor eller boxar så gynnas rottillväxten och fuktigheten runt rötterna bevaras. En grupp med gröna växter förbättrar och renar också luften inomhus.

 

Så skapar du djungelkänsla inomhus

En grön oas av växter

Plantera växter som växer både på höjden och bredden. Det är fint att låta en porslinsblomma klättra upp för ett stöd för att få höjd på din grupp. Plantera tillsammans med prickblad som är en utmärkt luftrenare. Bredvid marmorbladen är kalatean planterad med sina vackra stora blad.  Ärtor på tråd mjukar upp planteringen och tillför vackra former. Ormbunkar tillför också vackra former och är en trendig växt som syns allt mer i planteringar.

Hur planterar jag?

Om du planterar i en stor låda eller box är det bra att grunda med Hasselfors Gardens lecakulor. Sedan fylla upp lådan med Hasselfors Gardens Blomjord. När du har fyllt upp lådan med jord, tänk på att spara några centimeter till kanten så att det inte rinner över när du vattnar. Ett tips är också att börja med att plantera växterna som ska vara längst bak och jobba dig framåt.

Hur vattnar jag?

Oavsett om du väljer kruka eller låda är det viktigt att kärlet är ordentligt dränerat. Därför är det bra att ha lecakulor i botten eller små lufthål i lådan. Men känn efter i jorden då och då. Ju mindre krukor, desto oftare behöver du vattna. Jordvolymen i större kärl hjälper till att bibehålla fukten.

Näring och ljus

Använd flytande växtnäring under våren fram till hösten vid varje vattning. På vintern kan du dra ner på både vattning och gödning i och med att växterna stannar av lite. På vintern kan det också vara bra att tillföra växtbelysning under dygnets ljusa timmar och låta det vara mörkt när du släcker lampan för kvällen. På våren kan du byta ut det översta lagret med ny Blomjord. Växterna klarar sig i samma jord under ett bra tag om du tillför näring och jordförbättrar, så det räcker med att du byter ut hela lådans jord var tredje år.

Du behöver detta:

  • Större odlingslåda
  • Galler/stöd (så att växterna kan klättra)
  • Växtbelysning
  • Lecakulor
  • Blomjord
  • Porslinsblomma
  • Silverkalla
  • Marmorblad
  • Kalatea
  • Ormbunke
  • Ärtor på tråd

Sök