Hoppa över innehåll

Gör ditt eget växtterrarium

Skapa ett miniatyrlandskap i en glasvas. Du låter kreativiteten flöda och växterna sköter sig själva. För där inne i glaskupan skapas det ett eget ekosystem, som med fotosyntesens hjälp i princip sköter sig själv.

Styling: Johanna Vireaho
Foton: Hanna Marttinen

Kom igång med ditt växtterrarium

Du behöver en stor glasburk, flaska eller bollvas. Bottna behållaren med små stenar. Fyll sedan upp med lite jord, det ska finnas tillräckligt för att ge växterna ett bra djup när du planterar. Plantera sedan dina växter och vattna.

 

Dekorera en miniatyrträdgård med det du har hemma

Dekorera din miniatyrträdgård med saker du hittar hemma och i naturen.

 

Välj växter som inte blir allt för stora och som trivs tillsammans. Fundera också på hur odlingsförhållandena ser ut för växterna i naturen. Suckulenter så som kaktusar trivs bättre i en öppen vas medan bladväxter trivs i en sluten vas där det lättare bildas kondens. Sedan är det dags att dekorera med stenar, furubark och mossa. Placera därefter terrariet på en lämplig plats beroende på vad du planterat i det.

 

Tips på dekoration till terrariumträdgård

Stenar, furubark, grenar och mossa gör sig bra i terrariumträdgårdar. Använd din kreativitet!

Verktyg till planteringen

Vanliga trädgårdsverktyg kan kännas stora och klumpiga när man ska skapa sitt växtterrarium. Små verktyg som underlättar bygget av ditt terrarium finns i besticklådan. Använd till exempel en sked, gaffel eller pinnar som planteringsverktyg. En pensel med lite grövre strån är också bra att ha om man behöver borsta av något i terrariet.

 

Tips på verktyg som kan användas vid plantering av en miniatyrträdgård

En sked, gaffel eller pinnar är bättre lämpade för miniatyrträdgården än vanliga planteringsverktyg.

Sök