Hoppa över innehåll

Inred ett grönt hem

Det är vetenskapligt bevisat att vistelse i naturen minskar stress och får en att må bra. Studier visar att även grönska inomhus bidrar till ökat välbefinnande. Så städa undan julen och inred ditt hem för en härlig början på nya året. Ett grönskande hem ger dig energi och glädje i vinterrusket när du behöver det som mest. Här kan du få inspiration och skötselråd.

Välj växter efter din stil

När du ska inreda med växter är det bara din fantasi som begränsar, rätt växter kompletterar din inredning. Gröna växter i en modern inredning kompletterar varandra och ger en ombonad känsla. En mer bohemisk inredning förstärks av blommiga växter.

”Gröna växter adderar färg och mjukar upp en minimalistisk inredning”

Silvergrå nyanser från suckulenter och eukalyptus matchar en enkel inredning. Växter som på något sätt skiljer sig från de vanliga drar till sig uppmärksamhet. Udda bladfärger och brokiga blad fascinerar. Köttätande växter förtrollar betraktaren och skapar diskussioner. Läs mer om växter som skapar uppmärksamhet i vårt växtbibliotek.

Skapa spännande arrangemang

Förr var det vanligt att ha särskilda växtmöbler i hemmen, och har du tur kan du fynda en charmig piedestal eller ett blombord på loppis. Idag börjar nytillverkade växtmöbler dyka upp på marknaden för dig med en mer modern inredningsstil. Fördelen med växtmöbler är att man kan kombinera olika växter för att skapa en spännande enhet. Det blir dessutom lättare att vattna och ge extra belysning när fler växter är samlade i grupp.

Om du inte riktigt har självförtroende eller tid att sköta en inomhusdjungel är det inte kört. För dig som vill ha det lite enklare men ändå ha fina växter i hemmet är kaktusar och suckulenter ett bra alternativ. Tänk att ha en egen liten kaktus-öken! Det finns ett stort utbud av kaktus och suckulenter i handeln, de har en lång livslängd med minimalt skötselbehov. Odlingssand på jordytan adderar ökenkänsla.

Skötsel av inomhusväxter

Med rätt förutsättningar är det inte svårt att ha friska och välmående växter. Näringsrik jord, regelbunden vattning och extra belysning är knepet.

Rätt jord spelar en viktig roll för växten. När du kommer hem med din nya växt, plantera om den i ny färsk Blomjord och i en större kruka. Jorden stimulerar tillväxt för både nya och gamla rötter vilket gör växten frodig. Det måste finnas tillräckligt med utrymme i krukan för att jorden ska kunna lagra vatten, luft och näringsämnen.

När tillväxtperioden startar (februari-mars) är det optimalt att plantera om dina växter, eftersom jord med tiden blir kompakt när rötter växer och absorberar både näringsämnen och volym. Långsamväxande arter behöver inte planteras om varje år, vartannat eller var tredje år räcker.

Gröna växter behöver mat för att växa

Jord utan gödsel är som ett skafferi utan mat. Växterna behöver tillskott av gödning, extra mycket under tillväxtperioden. Gödsla dina gröna växter med Växtnäring Universell en gång per vecka mellan mars och oktober, och minska ner till en gång per månad från november till februari.

Kaktus och suckulenter är inte särskilt hungriga, här räcker det att gödsla en gång i månaden mellan april och juni. Köttätande växter ska dock inte ha någon näring alls.

Ljuset är viktigt

Alla växter behöver ljus för att växa och må bra. Fönsterbrädan är ofta en optimal placering för dina växter, men under vintern när inomhusluften blir torr, och det ofta finns ett varmt element under fönstret så trivs inte växterna där längre. Flytta hellre in dem i rummet, så kommer de att klara vintern bättre. När du vill placera en växt längre från fönstren är det bra att ha en extra belysning så att växten mår bra och färgnyanser och former framträder ännu bättre. Växtbelysning gynnar även gröna växter som står i ett ljust fönster eftersom det naturliga ljuset inte räcker till under vinterperioden.

”Alla gröna växter behöver ljus, men alla tål inte direkt solljus.”

Ta in naturens luftrenare

Växter är naturens luftrenare, de samlar upp småpartiklar och ökar syrehalten och är därför ett naturligt sätt att förbättra luftkvaliteten inomhus. Rumsväxter med stora bladytor och som är i tillväxt fungerar bäst som luftrenare. Kan det bli bättre?

Placera luftrenande växter där du ska vila och vistas mycket, t ex i sovrum, kök och vardagsrum.

Bra luftrenare:

 

Sök