Hoppa över innehåll

Energi från gröna växter

Har du någon gång funderat på hur små och enkla saker kan bidra till mer energi i din vardag? Vi talar inte om energidrycker och supersmoothies, utan gröna växter som fräschar upp sinnet och lyser upp även den gråaste vardagen.

Gröna växter som luftrenare

Även om vi i Sverige länge har inkluderat växter i vår inredning, ägnas förvånansvärt lite uppmärksamhet åt att gröna växter bidrar till en uppfriskande atmosfär i hemmet. Många planerar noggrant placering och stil för olika möbler och tavlor, men få investerar lika mycket tid och planering för inomhusväxter. Men visste du att växternas funktion inte enbart är visuell? De har också konstaterats göra gott för sinnet. Genom att avlägsna koldioxid och producera syre förbättrar växterna luften inomhus.

Den amerikanska rymdorganisationen NASA har studerat effekterna av gröna växter på människor sedan 1980-talet. En av NASAs studier visade mycket positiva resultat gällande växternas roll som luftrenare inomhus. En annan funktion som observerades var de gröna växternas roll för att lindra stress och förbättra koncentration. Studier har därmed bekräftat att samma känsla av avkoppling och frisk luft – som många redan förknippar med naturen – kan realiseras hemma med hjälp av gröna växter.

Grönare inredning

Gröna växter är en utmärkt inredningsdetalj av det enkla skälet att de finns tillgängliga för olika odlingsförhållanden och i flera olika storlekar för att passa olika stilar. Växter som monstera, zamiakalla och fiolfikus kan växa sig väldigt stora och förgylla ett hem i flera generationer, medan växter som suckulenter och ampellilja är speciellt passande för den som inte har mycket tid att ta hand om sina växter då de är väldigt lättskötta.

Gröna växter bidrar även till stimulerande miljöer på både arbetsplatser och skolor. Enligt en studie från University of Cardiff förbättrades anställdas produktivitet med 15% när det fanns ett överflöd av grönska på kontoret. Även sjukfrånvaron minskade. Inte dåligt, eller hur?

Dessutom är det enkelt och relativt billigt att dekorera med gröna växter, framförallt om du väljer sticklingar eller mindre plantor som får växa till sig över tid. Experimentera med olika växter i olika rum tills du hittar precis den rätta harmoniska kombinationen du gillar. Hjälp med planering, skötsel och tips för dina gröna vänner hittar du i vårt växtbibliotek.

Sök