Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Garderobsblomma, zamiakalla

Zamioculcas zamiifolia

Om du vill ha en växt som bara behöver lite mer omvårdnad än en plastblomma, är Garderobsblomma din nya kompis. Lite vatten och en skvätt gödsel ibland, och den klarar sig. Och om du glömmer att vattna helt så klarar den sig också (men kan behöva lite första hjälpen för att komma igång igen).

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Skugga

Höjd:

150 cm

Färg:

Gröna löv

Blomning:

Vinter

Garderobsblomma, eller zamiakalla, eller smaragdblomma (kärt barn har många namn) är en suckulent som växer vilt i östra och södra Afrika. Eftersom den kommer från en savannliknande miljö, har den anpassat sig för att klara torrt klimat. Till exempel bildar den knölar vid rötterna, som samlar vatten och näring åt plantan. Bladen är lite ”köttiga”, blanka och tjocka, med mörkt grön färg. Bladskaften sitter asymetriskt på spjutliknande stjälkar som skjuter upp ur jorden. Ibland blommar den som krukväxt, blomman kommer upp vid stjälkarnas bas, och ser ut som en liten kallablomma.

Zamiakalla är inte så pjoskig, och du kan ställa den relativt mörkt utan att den vantrivs. Den blir lite mörkare i bladen när den står skuggigt, och med ett soligt läge blir bladen ljusare och den växer fortare. Den klarar även söderfönster, men står hellre i ett annat väderstreck om du vill ha en glad planta, det kan bli lite för mycket av det goda i solgass. Temperaturen är optimal för zamiakalla när det är kring 18-25 grader.

Garderobsblomma blir 1,5 meter hög där den trivs, efter den har nått sin maximala höjd brer den ut sig på bredden istället. Den bildar nya blad ungefär var tredje månad, och växer cirka 20 centimeter per år.

Garderobsblomma / zamiakalla har en irriterande växtsaft. Vid förtäring får man en brännande känsla i mun och svalg, samt andra symptom (läs mer hos giftinformationscentralen). Därför ska zamiakallan stå utom räckhåll för barn eller djur som tycker om att smaka på växter.

Vid plantering av Garderobsblomma

Låt garderobsblomma torka ut mellan vattningarna. Den tycker inte om att ha vatten stående i krukan, så övervattna inte. Gödsla den med flytande näring, Växtnäring Grönska eller Ansvarsfull+ Blomnäring, en gång per vecka mellan mars och september. Sedan räcker det med en gång per månad under vintermånaderna.

Den behöver inte planteras om varje år, plantera om den i P-Jord ungefär var 2-3:e år, när krukan är full av rötter. Blanda gärna jorden med Pimpsten om plantan och krukan är större, för att öka dräneringen.

Även om Zamiakallan har små behov av ljus och vatten, ska du inte glömma bort den helt. En helt bortglömd Garderobsblomma tappar sina blad, men ge inte upp! Knölarna i jorden har förmodligen överlevt, sätt igång att vattna, så kan den skjuta upp nya blad.

Det är lätt att föröka Garderobsblomma, men var försiktig med att hantera sticklingar eftersom växtsaften är giftig (om du får på händerna, tvätta direkt med tvål och vatten). Ta bladsticklingar genom att skära av ett blad och stick ner i kruka med S-jord. Täck med en ventilerad plastpåse. Efter några veckor har den fått rötter och kan börja få lite näring i bevattningsvattnet. Det behövs mycket tålamod eftersom sticklingen gror långsamt. Den lägger sin första energi på att bilda rötter, och först efter något år satsar den på att bilda nya blad ovan jord.

Sök