Hoppa över innehåll

Omskolning av växter enligt Hanna Wendelbo – så här gör du!

Börjar dina sådder få svårt att få plats i såkrukan? Eller ser det väldigt trångt ut bland dina bredsådder? Eller börjar det se ut som det både börjar bli trångt och att tillväxten stannar av? Ja då är det dags att tänka på att ge dina frösådder en större kruka, dvs skola dina växter.

Text & bild: Hanna Wendelbo

För att vara så effektiv med både tid och plats som möjligt när jag sår sommarblommor för säsongen så bredsår jag dem gärna i en vindruvsask, vilket är ett perfekt växthus för att driva upp små plantor i. När jag sår bottnar jag vindruvasken med Hasselfors Garden P-jord och sedan toppar jag med ett tunnare lager med Hasselfors Garden S-jord där det lilla fröet även hamnar och får gro. En del fröer vill ha lite varmare när de gror för att sedan flyttas till en plats som är ljus och sval, detta för att de inte ska dra iväg på höjden och bli rangliga och klena. Efter ett tag, hur lång tid detta kan ta beror på vad du odlar, vissa frön tar inte lång tid på sig att gro medan andra behöver lite längre tid. Tex så gror ett zinniafrö på 2-3 dagar medan luktärt kan ta 10-20 dagar på sig. När fröerna har kommit upp och både bildat hjärtblad och sedan karaktärsblad brukar det vara lagom att plantera om dem till en större kruka, detta kallas att skola en planta, men benämns även som omskolning i dagligt tal.

Hanna wendelbo omskolning

Så här gör du vid omskolning

Ta din kruka eller som i mitt fall vindruvsask med bredsådden och stjälp försiktigt upp på en separat bricka. Ta en blomsterpinne eller liknande och peta försiktigt bland rötterna och lösgör varje planta för sig. Lyft försiktigt genom att hålla i bladen. Fyll en mindre kruka eller ett odlingsbrätte med Hasselfors Garden P-jord genom att skaka ner jorden försiktigt i den, försök att inte kompaktera den, utan behåll luftigheten i den. Gör försiktigt ett hål i jorden med hjälp av blomsterpinnen och sänk den lilla plantan med dess sköra små rötter ner i jorden. Packa om jorden försiktigt runt plantan och vattna med en sprayflaska från ovan så att jorden sätter sig runt rötterna. Plantan kan se lite medtagen ut, men den kommer snabbt att repa sig. För att inte stressa plantan för mycket, placera den på samma ställe som tidigare och låt den acklimatisera sig innan du flyttar till nytt ställe, som kanske är svalare eller ljusare. Ett steg i taget så avstannar inte tillväxten.

 

Omskolning

 

När du har skolat till en större kruka kan det bli så att under en kort period att det ser ut som om plantan inte växer alls. Var inte så orolig för det, antagligen lägger den all energi på att utveckla sina rötter i den nya näringsrika P-jorden innan den satsar på tillväxten ovan jordytan. Och det är ju precis det vi vill, ha robusta plantor med starka rötter som ger kraft och energi till de blommor eller grönsaker vi väntar på.

 

Min frösådd har blivit lång och ranglig, kan jag plantera ner?

Ja, oftast kan man göra det, men om din sådd är tunn som sytråd så är mitt bästa råd att så en omgång till och se till att justera förhållandet mellan ljus och värme. Är det för varmt i förhållande till ljuset drar plantorna iväg och blir långa och rangliga och då är det svårt att rädda.

Men om plantorna har dragit iväg men stjälkarna ändå har någon sorts omkrets kan man plantera ner dem. Tomat och rosenskära bildar tex rötter längs hela stammen och de kan man plantera ner rejält. Solros lika så, vilket kan vara bra att veta när ditt barn kommer hem med den obligatoriska solrossådden som stått i ett varmt gassigt klassrumsfönster alldeles för länge. Ta en riktig djup kruka och bottna med P-jord och ringla ner solrosens stjälk som sladden på en gammaldags telefon och fyll på med jord. Skaka försiktigt så att jorden hittar alla hålrum och fyller upp. Vattna.

Som grundregel kan man ha att alla växter som utgår från en stjälk kan planeras ned, medan växter som kommer från en bladrosett, som tex risp och riddarsporre inte lämpar sig för detta. Vet man att det är en planta som är lätt att ta sticklingar av kan man även plantera ner dem djupare vid skolning.

 

omskolning i p-jord

 

 

Varför inte så i en stor kruka med en gång och slippa omskolningen?

Jo, det är för att det kan vara svårt att hålla jorden i perfekt förhållande för att få det lilla föret till att gro och växa. Om man sår i en väldigt stor jordvolym och man vattnar på den kan det bli på tok för kallt för rötterna för att trivas. Dessutom kan rötterna få syrebrist om det blir för stor vattenmängd i förhållande till vad rötterna kan ta hand om, resultatet blir även då att plantan inte trivs och kan ruttna bort. Genom att succesivt skola sådden till en aningen större kruka tillför man både en jordvolym som plantan trivs med och väljer man Hasselfors Garden P-jord så fyller man även på med lite ny näring vid varje ny skolning och det gör rötterna glada och plantan blir fin och kraftig!

Om man nu tycker att det här med skolning är bökigt kan man alltid så sina frön närmre det datum de kan planteras ut på friland, kruka eller tex pallkrage. Då kan det vara tacknämligt att så i ett brätte av något slag så att varje frö får lagom jordvolym att utvecklas i. Nackdelen är att oftast är det inte hundra procents grobarhet på fröna i en påse och man riskerar att odlingsceller i brättet går tomma och det kan vara otroligt retligt så här års då många plantor trängs om härligheten på fönsterkarmen eller i odlingsstationen!

 

frösådd och omskolning

 

När ska jag ge näring?

Min erfarenhet är att när jag satsat på riktigt bra jord vid omskolningen så som Hasselfors Garden P-jord så finns det näring i denna jord som räcker i 4-5 veckor, vilket gör att jag inte behöver tänka så mycket på det där med näringen.

 

När ska jag plantera ut?

Det beror på när du har sista frostdatum och vilken sort växter du odlar. Att ta reda på sannolikheten för när man har sista frost är oftast en bra utgångspunkt om man är ivrig med att få ner sina plantor i jorden i rabatt eller friland. Här hos mig på Västkusten strax söder om Göteborg brukar jag ha sista frostnatten i maj när det är fullmåne och klart väder. Då kommer en riktigt kylslagen bris in över min trädgård under tidig morgontimme precis innan solen går upp och lägger små iskristaller över hela trädgården. Om jag då har planterat ut värmeälskande sommarblommor som solros, dahlior eller zinnia så stryker de med. Men det härdiga annuellerna så som tex lejongap, riddarsporre, luktärt har inga problem med ett frostnyp. De ruskar på sig och efter någon timme med dagsljus så ser de helt oberörda ut! Så ha koll på vad du planterar ut om du är ivrig. I Stockholms-trakten är det inte ovanligt med ett par järnnätter i början av juni.

 

Omskolning

 

Vad betyder avhärda och måste jag göra det?

När dina plantor har fått stå och växa inomhus, antingen i ett ljust fönster eller under växtlampa så måste de successivt vänjas vid utomhusklimatet som har variabler så som vind, starkt solljus, regn och temperaturväxlingar. Det kan bli en chock för plantan att komma ut i den starka vårsolen. Även plantor kan få solskador precis som vi människor av för mycket intensivt solande. Vinden kan även den vara helt förödande och ge blad som verkligen inte ser friska och välmående ut.

Börja med att ta ut dina plantor en dag när det är lite mulet och sätt dem på en plats som ger skugga och lä. Eventuellt kan det vara lämpligt att täcka med ett lager av odlingsväv för att ge extra skydd. Börja med att ha dem utomhus ett par timmar och ta in dem över natten. Gör så här i en vecka och låt dem vara utomhus en utökad stund varje dag tills de till och med kan stå utomhus under natten. Efter en 7-10 dagar är dina plantor så pass avhärdade att de kan få komma ut i rabatt eller blomsterbädd. Välj gärna att plantera ut dem en mulen dag så att rötterna inte behöver kämpa för mycket med att ta upp vatten. Om det dessutom lovas ett mjukt vår eller försommarregn under natten, ja, ta det då som ditt tecken på att det är dags att sätta ut dina kära sommarblommor!

 

Sök