Hoppa över innehåll

Frågor och svar om frösådd

Sådd från frö är en härlig process. Här har vi samlat de vanligaste frågorna om frösådd.

De vanligaste frågorna om frösådd

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om frösådd samt vilka utvecklingstider som gäller.

Kan jag använda gamla fröer?

Grobarheten, hur fröet utvecklas, sjunker med fröets ålder men det finns frön som är livsdugliga i hundratals år. Grobarheten försämras om fröna torkar efter att de en gång blivit fuktiga eller vid för hög temperatur, över 25C. Har du gamla fröer och är osäker på grobarheten så testa att så dem ändå. Även om bäst-före-datumet passerats på fröpåsen kan fröerna mycket väl vara fullt grobara!

Fröna grodde men plantorna överlevde inte

Även om fröna gror bra kan plantorna dö efter några dagar. Groddbrand är en svampsjukdom som beror på smutsiga krukor, för tät sådd, jordsmitta eller smittade frön.

Perenna fröer

De flesta fröer gror bäst i 20–24C men bland perennerna finns det många sorter vars frön gror vid lägre temperaturer. Många perenna fröer behöver även köldbehandling för att gro. En del frön kan gro direkt medan andra måste ha en viloperiod först. Har fröerna tjocka, hårda skal måste de kanske först utsättas för olika påfrestningar som slipning för att gro. Läs alltid på om vad just dina fröer behöver för att trivas och utvecklas.

Omplantering

När fröerna grott och plantorna vuxit till sig är det dags att plantera om dem i större krukor. Det kallas för omskolning eller prikling. Ett tips är att försiktigt bryta loss plantorna en och en och därefter sätta ner de i ny jord, nu ska en kraftigare gödslad jord användas. Om plantorna grodde bra välj bara ut de kraftiga plantorna och släng resten. Skydda de omskolade plantorna för skarp sol den första tiden.

omskolning av plantor

 

När ska jag börja så?

Exakt när du ska så beror på var i landet du bor och vilka förutsättningar du har att driva upp plantor. Har du bara tillgång till naturligt ljus och vanlig rumsvärme så är det bättre att vänta några veckor så att inte plantorna blir för långa och gängliga. Kan du styra temperatur och ljus kan du starta tidigare och ändå hålla plantorna kompakta. På fröpåsen står det alltid när du kan så fröna, så kolla in baksidan.

Ungefärliga utvecklingstider från sådd till utplantering till kruka, pallkrage eller växthus:

Kronärtskocka
12-14 veckor

Rotselleri
12 veckor

Paprika, chili, purjo, aubergine, persilja, växthustomat, timjan, rosmarin
10 veckor

Frilandstomat, kål av olika slag, majs, lök från frö, gräslök
6-8 veckor

Gurka, squash, pumpa, melon
3-4 veckor

 

Frösådd

 

 

 

 

Sök