Hoppa över innehåll

Förodla kryddor och grönsaker

I februari - mars är det dags att börja med de första sådderna för ett prunkande grönsaksland till sommaren.

I februari – mars är det dags att börja med de allra första sådderna!

En del av de bästa köksväxterna måste förodlas inomhus för att ge skörd under sommaren. Ett alternativ är att köpa färdiga plantor senare i vår, men då missar man den så spännande förodlingen. Att först lägga ner fröna i fuktig såjord, ställa sådderna varmt och vänta. Titta till dem dag för dag tills det plötsligt en dag spirar!

Sedan ska sådderna vårdas med mycket ljus, inte för mycket värme och en jämn fuktighet så de håller sig knubbiga och gröna. Sådden görs i svagt gödslad såjord; S-jord 50 l som har inblandning av fluffiga vita perlitkorn som gör jorden extra luftig och lucker. Eller Såjord som är finsiktad mörk jord med extra mycket sand för att små sådder ska få både luft och fukt när de gror.

Omskolning av plantor

När plantorna vuxit och börjar stå trångt är det dags att dela och plantera om dem i större krukor, att skola om dem. Nu ska plantorna ha en näringsrik jord, P-jord är ett utmärkt val. Om du föredrar ekologiska jordar är Reko-jord eller Ört & grönsaksjord bra val.

Vad är det som kan sås under februari–mars?

Växthusets grödor som tomater, paprika, aubergine och chili behöver lång utvecklingstid innan det blir skörd så de måste sås tidigt. Till trädgårdslandet är det främst selleri, kål, majs och purjolök som måste förodlas, det mesta sås annars direkt när det blir varmt i jorden. Kryddlandets växter tar ofta god tid på sig att gro men det går att ta smakprov när de väl kommer upp och växer. Sätt igång och så gräslök och persilja, rosmarin och timjan!

Såtider

Exakt när du ska så beror på var i landet du bor och vilka förutsättningar du har att driva upp plantor. Har du bara tillgång till naturligt ljus och vanlig rumsvärme så är det bättre att vänta några veckor så att inte plantorna blir för långa och gängliga. Kan du styra temperatur och ljus kan du starta tidigare och ändå hålla plantorna kompakta. Ungefärliga utvecklingstider från sådd till utplantering:

12-14 veckor kronärtskocka

10- 12 veckor rotselleri

8 – 10 veckor paprika, chili, purjo, aubergine, persilja, växthustomat, timjan, rosmarin

6 – 8 veckor frilandstomat, kål av olika slag, majs, lök från frö, gräslök

3 – 4 veckor gurka, squash, pumpa, melon

 

 

Sök