Hoppa över innehåll

Odla i pallkrage

För att odla i pallkrage behöver du:

• Pallkragar
• Wellpapp eller kartong
• 3–4 säckar jord per krage, ungefär 200 liter
• Gödsel för att ladda kragarna med extra växtkraft
• Impregneringsolja för att öka livslängden på din pallkrage
• Färg om du vill utsmycka din pallkrage

Steg 1: Täck marken & placera ut pallkragarna

Det finns många fördelar med att odla i pallkrage, och det är inte endast för att det ser snyggt ut. Det är väldigt användbart för dig som har begränsat med yta, eller för dig som hellre lägger din energi på att vårda och beundra dina växter snarare än att gräva och snickra för att få till en bra odlingsplats.

Nu är du redo att placera ut din pallkrage. Har du problem med svårutrotat ogräs, exempelvis kvickrot eller kirskål kan du med fördel använda en markduk i botten. Har du inga problem med ogräs går det lika bra att bottna med wellpapp eller kartong. Vill du täcka marken runt om med täckbark eller grus kan du lägga wellpapp under hela ytan där du vill ha täckmaterialet och pallkragarna.

odla i pallkrage

 

Beroende på vad du vill odla kan det krävas mer än en krage på höjden. Om du exempelvis endast vill odla sallat, örter eller jordgubbar går det bra med en pallkrage. Vill du istället odla morötter eller potatis är det bättre med två kragar på höjden. Vill du slippa böja dig ner kan du till och med använda tre kragar, men tänk då på att det går åt mer jord.

 

pallkrageodling

 

Steg 2 – Fyll din pallkrage

Har du trädgårdsavfall som kvistar, löv och annat är det perfekt att fylla kragarna med det i botten. Även gammal jord från föregående säsong går alldeles utmärkt att bottna med samt  halvförmultnad kompost. Pallkragen ska gärna bestå av två skikt. I det övre siktet kan du kombinera kogödsel och grönsaksjord eller Reko-jord beroende på vad du ska odla i din pallkrage.

 

pallkrageodling

 

Steg 3 – Snygga till med täckmaterial

Täck wellpappen eller kartongen runt om pallkragarna med ett snyggt och funktionellt täckmaterial. Du kan använda Nötbrun flis, Oxidsvart flis eller Premium furubark.

 

pallkrageodling

 

Steg 3 – Dags att plantera ner dina växter

Det går alldeles utmärkt att både plantera färdiga plantor eller direktså i dina pallkragar. Vill du ha snabbare odling är det förstnämnda att rekommendera. Du kan antingen köpa småplantor färdiga eller omplantera dina förodlade småplantor. Fördelen är att du lätt kan kontrollera avståndet mellan plantorna – vilket resulterar i snabbare skörd och mindre vattning! Dessutom behöver småplantorna inte lika mycket uppmärksamhet som frön eftersom de redan har vuxit till sig lite. Det minskar även risken för att skadedjur ska angripa din sådd.

Om du köper färdigodlade odlingsboxar är det bäst att plantera ut dessa småplantor inom en vecka efter inköp. Lyft ut hela jordklumpen och dra isär plantorna en och en och plantera dem på lagom avstånd. Rekommenderat avstånd för sallatsplantor är cirka 10 centimeter och för kål cirka 30 centimeter. Det finns inget enklare eller snabbare sätt att komma igång med odlingen till din pallkrage!

 

pallkrageodling

Steg 4 – Direktså i pallkragarna

När du väljer att direktså i pallkragarna är det viktigt att tänka på två saker, välj gärna sorter som gror snabbt och tål lite kyla. Du kan exempelvis så morot, rädisa, mangold, spenat, ärtor, kål, sallat och rotfrukter.

En metod som du kan använda när du ska så i din pallkrage är ”så i ruta”. Börja med att räfsa jorden och gör små så-rader eller dela in din pallkrage i rutor beroende på hur många olika grödor du önskar att odla. För bästa resultat – så gärna fröna en och en (två och två fungerar också om du är rädd för att det ena inte kommer att gro). Använd dina fingrar när du gör hålen till dina frön. Information kring rekommenderat avstånd mellan plantor och sådjup brukar oftast stå på fröpåsen. För att undvika att fröna flyter omkring i din pallkrage kan du vattna innan du sår.

För att skydda din sådd mot kyla och fåglar kan du täcka över den med fiberduk eller bubbelplast. Tänk på att din sådd aldrig ska vara torr eller övervattnad – en fuktig sådd är bäst.

 

Tips på hur man sår i jorden till pallkrage

 

 

Steg 5 – Ta hand om din odling

I regel handlar det mest om att vattna, rensa ogräs och gallra. Efter du har skördat kan du med fördel så nya frön. Genom att luckra jorden mellan dina plantor kan du döda ogräs. Ett tips är att göra det till en vana att rensa ogräs varje dag – ta några minuter när det passar dig! Har du en tät sådd kan du med fördel gallra för att göra plats åt de kvarstående plantorna, då växer dem snabbare.

Glöm inte gödsla dina pallkragar, du kan använda gödsel för frukt och bär eller gödsel för köksträdgården. Näringen som finns i jorden håller ungefär en månad efter plantering. Läs mer om gödsling här. 

Funderar du på att plantera värmekrävande plantor? Tänk på att avhärda plantorna först, oavsett om du dragit upp dem själv från frö eller köpt färdiga plantor i butik. Avhärdningsprocessen brukar oftast ta 7–10 dagar för att långsamt vänja plantorna vid utomhusklimat. Börja med att sätta ut dem korta stunder och öka successivt för varje dag. Tänk på att dem inte ska stå i starkt solljus och du kan använda fiberduk som skydd. Fiberduk fungerar också bra som skydd mot nattens lägre temperaturer. Exempel på värmekrävande plantor är chili, majs, pumpa, tomater, gurka och bönor.

Och glöm inte, njut av din skörd!

 

pallkrageodling

 

Tips – Konsten att vattna

Att vattna rätt är inte alltid lätt. För att säkerställa ett bra resultat även i slutet av sommaren kräver din pallkrage och din odling fortsatt skötsel. Under sommarens varma dagar dunstar vatten snabbt. Därför är det bäst att vattna på morgonen innan solen har hunnit ställa sig högt på himmeln. Ett tips är att vattna mycket när du väl vattnar, men att du gör det lite mer sällan.

Är det bevattningsförbud kan du vattna med kanna. Börja med att vattna en gång, vänta 30 minuter och vattna sedan en gång till. Tricket är att mätta jorden med vatten – det minskar risken för att vattnet rinner igenom jorden. Läs mer tips kring bevattning här. 

 

 

Sök