Hoppa över innehåll

Lär dig mer om gödsel

Alla växter behöver näring. De som växer fort och stort behöver mer än de som växer långsamt. Det är via jorden som växterna förser sig med näring. Näringen tas i första hand upp genom rötterna. Jorden är växternas skafferi. Du behöver fylla på skafferiet ibland och då är gödsel det bästa sättet. Följ gärna vår gödselguide så kommer du känna dig säkrare på vad gödsel är och vad det innebär att gödsla.

Vilka näringsämnen behöver växter?

Ett vanligt trädgårdsland har vissa näringsämnen av naturen, men genom att gödsla så säkerställer du att växterna får tillräckligt med näring under hela säsongen. Växter behöver främst kväve(N), fosfor (P) och kalium (K). Detta förkortas NPK. Gödsel består av ett eller flera näringsämnen. Kväve ger tillväxtkraft, medan kalium och fosfor gynnar knopp- och fruktsättning, vinterhärdighet med mera. Utöver dessa behöver växter mindre mängder av många andra näringsämnen och spårämnen som alla har sin egen funktion.

Lär dig mer om gödsel

Lär dig varför gödsel är viktigt för din odling

Gödsel för dina planteringar

Växters behov varierar och det är därför det finns så många gödselmedel. Mars till maj är en bra tid att gödsla beroende på var i vårt avlånga land du bor. Trädgårdsgödsel Spira är en mild startgödsel som kan användas till alla växter i trädgården, främst på våren när allt ska sätta igång att växa. Det är en allsidig gödsel, perfekt för pallkrage, friland och rabatter. Den ger näring till växterna så att de kan växa, blomma och ge rik skörd.

Bär och frukt

Om du odlar bär och frukt så har vi vårt KRAV-märkta gödsel för frukt och bär. Med Gödsel för frukt & bär täcks behovet av näring så att dina växter orkar ge skörd. Gödseln gynnar blombildning och kvalitet så att frukterna blir stora, söta och goda. Det är en blandning av naturliga, återvunna råvaror från livsmedelsindustrin och gynnar markens mikroliv så att växterna kan ta upp näringen. Du behöver inte gödsla mer än 1–2 ggr per säsong. Den går utmärkt att använda även till andra trädgårdsväxter där du vill gynna blomning och frukt. Du kan även kombinera den med annan gödsel.

Dosering:

Äpple, päron-, plommonträd: Beräkna mellan 2-10 dl per träd beroende på storlek. Sprid gödseln på den markyta grenverket täcker (mest i utkanten av grenverket, där är rötterna mest aktiva). Bästa tiden för gödsling är på våren strax före knoppsprickning.
Vinbär, krusbär och andra bärbuskar: Sprid ca 1 dl per buske på våren.
Jordgubbar: Ge ca 0,5 msk/planta tidigt på våren och 1 msk/planta direkt efter skörd. Det är extra viktigt att ge unga plantor näring det första året.
Hallon: Sprid ca 1 dl per sträckmeter tidigt på våren innan skotten börjar växa. Upprepa när hallonen blommar i juni.
Trädgårdsblåbär: Sprid ca 0,5-1 dl per buske tidigt under våren strax före knoppsprickning och ytterligare en gång vid midsommar.

Enkla tips och råd till hur man doserar gödsel till sin odling

När ska man gödsla

De flesta växter växer som mest under våren och början av sommaren så därför är det bra att börja gödsla tidigt på våren. Näringskrävande växter så som sommarblommor, rosor, kål, vitlök och tomater behöver ytterligare gödsling senare på sommaren för att de ska fortsätta växa. Du kan också höstgödsla trädgården på sensommaren för att förbereda den inför vintern.

Använd gödsel som är anpassat efter vad du planterat och tänk på att läsa på förpackningen innan du gödslar.

Kom ihåg att inte överdosera gödsel för att det är inte till någon nytta. Snarare tvärt om.

Enkla tips på när du ska gödsla

Köksträdgården

Eller kanske odlar du grönsaker? Då passar Gödsel för köksträdgården perfekt. Med Gödsel för köksträdgården förvandlar du jorden till en rik buffé. Perfekt för pallkrage, växthus och friland. Den innehåller alla näringsämnen som behövs för att köksväxterna ska växa och ge en välsmakande och rik skörd. Gödseln är KRAV-märkt och helt vegetabilisk, tillverkad av återvunna råvaror från livsmedelsindustrin. Den är långtidsverkande och du behöver normalt inte gödsla mer än 1–2 ggr per säsong. Gödseln gynnar markens mikroliv så att växterna kan ta upp näringen. Den går utmärkt att kombinera med annan gödsel.

Dosering:

Potatis: Sprid ca 1 dl per sträckmeter direkt i potatisfåran och ytterligare en gång före midsommar med 1 dl/m2.
Kål, morötter, lök, purjolök, sallat: Mylla ner ca 3 dl per m2 i jorden innan sådd eller plantering. Ytterligare 1–2 dl per m2 kan ges under sommaren.
Tomat, gurka, paprika, chili: Mylla ner ca 3 dl per m2 i jorden innan plantering. Ge 1 dl/m2 per månad fram till augusti.
Ärtor och bönor: Mylla ner ca 1 dl per m2 innan sådd.
Örtkryddor: Mylla ner 1–2 dl per m2 på våren. De kryddor som skördas ofta, ca 1 dl per m2 per månad under sommaren.
Jordgubbar: Mylla ner ca 1 dl per m2 (ca 0,5 msk/planta) tidigt på våren. Ge ytterligare 2 dl per m2 (1 msk/planta) direkt efter skörd.
Fruktträd och bärbuskar: Beräkna ca 1 dl per buske eller upp till 5 dl för stora träd. Sprid gödseln på den markyta grenverket täcker (mest i utkanten av grenverket för där är rötterna mest aktiva). Bästa tiden för gödsling är strax före knoppsprickning.
Egen jordblandning: Blanda in 5–15 g per liter färdig jordblandning. 1 tesked (5 ml) motsvarar ca 3 g.

Gräsmattan

Vill du ha en tät, grön gräsmatta. Då kan det vara bra att gödsla den. Den är extra rik på kväve som gynnar tillväxten på gräset och gör det grönare. Gödseln tillverkas av återvunna råvaror från livsmedelsindustrin och gynnar markens mikroliv så att växterna kan ta upp näringen. Gräsmattegödsel Natur är KRAV-märkt. Den är långtidsverkande och inverkar positivt på jorden. Du behöver inte gödsla mer än 1–2 gånger per säsong. En välgödslad gräsmatta ser snygg ut genom att gräset blir tätvuxet och får en kraftigt grön färg. Då kan inte mossa och ogräs ta över. Dessutom blir gräset tåligare mot slitage, torka och vinterskador.

Information om gödsel

Sök