Hoppa över innehåll

Potager köksträdgård – Vacker för ögat och bra för pollinatörer

Potager är ett elegant franskt koncept som blandar det ätbara med det estetiska i fina mönster och symmetrier.

Vad är en potager?

”Potager” är franska och betyder köksträdgård. Men, en potager är ingen vanlig köksträdgård; det är snarare en genomtänkt komposition där grönsaker och örter samspelar tillsammans med färgsprakande blommor och växter.     

En potager är alltså mer än bara en trädgård; det är en levande färgpalett där köksträdgården och blommorna tillsammans skapar en frodig oas full av färg och smak.  

potager

Symmetrier och mönster

I potager-trädgården är estetiken lika viktig som funktionen. Grönsaksbäddar är arrangerade som konstverk, och färgerna på grönsaker och blommor är noggrant utvalda och placerade för att skapa en fröjd för ögat. Genom att placera växter och grödor i olika färger och höjder, i linjer och symmetri får trädgården en konstnärlig känsla.   

 Det går att göra stort som litet, en kruka eller pallkrage – till gigantiska köksträdgårdar.   

en fransk köksträdgård

Lika funktionell som vacker

Utöver att det är vackert, bidrar kombinationen av grödor och blommor även till att jorden blir friskare och att man attraherar fler pollinatörer till sin köksträdgård.   

Fördelar med en potager:

  • Bättre jordkvalitet: Genom att blanda olika växter skapas en hälsosam jord. Vissa grödor fixerar kväve i marken, medan andra avger ämnen som är fördelaktiga för sina grannar.  

  

  • Attraherar pollinatörer: Blommorna i trädgården är inte bara för att behaga ögat utan också för att locka pollinatörer. Både bin och fjärilar trivs i det färggranna och frodiga paradiset.  

  

  • Odla egen mat: Visst är det ljuvligt att se de gröna salladsbladen i linje framför de djuprosa perennerna eller vita rosenskäror mellan selleriplantorna. Men lika vackert som det är att titta på, är det gott att få skörda och äta sina egenodlade grönsaker.  

 

 

Gör din egen potager  

Oavsett om du har en mindre pallkrage, eller en bit trädgård som bara väntar på att piffas upp – så kan du skapa din egen vackra potager.   

  1. Planera layouten: Börja med att skissa på papper hur du vill att din potager ska se ut. Bestäm hur stor du vill att den ska vara och skapa roliga mönster.  
  2. Välj färgglada sorter: Inte bara grönsakerna utan även blommorna bör vara färgstarka. Tänk på hur färgerna kommer att samspela med varandra i mönstret du har valt. 
  3. Blanda höga och låga växter: Variera höjderna på dina växter för att skapa en intressant dimension. 
  4. Välj goda grödor: Du vill ju såklart kunna njuta av att äta det som produceras i trädgården, så se till att välja sånt du ser fram emot att skörda. 
  5. Integrera stigar och sittplatser: Om du har en stor potager, så kom ihåg att planera in plats för att kunna promenera runt och sitta och njuta av resultaten.  

  

En potager-trädgård är en plats där naturen blir konst och mat blir en del av det dagliga skådespelet. Så, omfamna den franska trädgårdsstilen och skapa din egen konstfulla potager, där skönheten av naturen och smaken av skörden förenas på ett förtrollande sätt.   

  

Sök