Hoppa över innehåll

Ätbara sommarblommor

Sommarens härliga blommor skämmer bort oss med sin skönhet och charmiga dofter. Visste du att det även finns ätbara sommarblommor, som dina smaklökar också kan njuta av?

Text: Johanna Vireaho
Bilder: Hanna Marttinen

Ätbara planteringar

Plocka ihop en tallrik med vackra och välsmakande grödor direkt från balkongen eller trädgården. Ätbara planteringar är en fröjd både för både ögat och smaklökarna, men även för pollinatörer. Balkongen, uteplatsen eller terrassen blir grön och härlig med ätbara krukväxter. Kombinera gärna ätbara växter och kryddor med vackra ätbara blommor, såsom ringblomma, blomsterkrasse, tagetes, penséer och blåklint.

Många örter blommar också vackert. Blommorna lockar både humlor, bin och fjärilar till planteringen. Pollinatörerna kommer att glädjas över den mat de får från växterna samtidigt som de pollinerar dina grödor.

Ätbara blommor bidrar även till en härlig färgklick på tallriken. De orangea kronbladen från ringblomman, vackra penséerna och den himmelsblåa blåklinten är både goda och vackra delikatesser. Blommorna kan ses som härliga tillskott till vilken vardagsrätt som helst.

En stor kruka rymmer många olika växter. Plantera gärna örter och ätbara blommor tillsammans. I krukan på bilden växer bland annat mynta, tagetes och basilikasorten ’Magic Blue’.

Vattna och gödsla de ätbara plantorna regelbundet.

Aromatiska örter

Det finns många olika variationer av ätbara planteringar. Plantera doftande och aromatiska örter tillsammans med faktiska blommor för en härlig skörd under hela växtsäsongen. Beskär gärna örterna för att de ska växa och bli tjockare.

Du kan kombinera olika örter i planteringarna, men för att underlätta för skötseln bör du ändå ta hänsyn till växternas olika behov. Till exempel trivs timjan, lavendel, rosmarin och salvia bäst om de planteras på en solig plats. Istället trivs persilja och mynta på en lite mer skuggigare plats.

Beskär örterna med en sax. Riv inte av dem, då kan du råka riva plantan ur marken. Beskär skotten strax ovanför de föregående bladen så att plantan förgrenar sig från snittpunkten.

Basilika kan vara en besvärlig växt att plantera i kruka utomhus. Detta då den trivs bäst i varma och fuktiga förhållanden, skyddad från vinden. Testa därför att placera basilikan på den inglasade balkongen – där kommer den att trivas. Den frodiga basilikasorten ’Magic Blue’ trivs, å andra sidan, bra i det fria och planteras gärna tillsammans med andra örter. ’Magic Blue’ utvecklar långa och förgrenade skott, som vid toppen bildar vackra blommor som lockar till sig humlor. Blommorna är även dessa härliga tillskott i en sallad, eller till och med på bakverk.

Timjan är en hållbar och vacker ört. Blommorna tilltalar även pollinerande humlor och bin.

Smaken av thaibasilika har en antydan till sötma, kanel och anis.

Mångsidig skörd

Du kan egentligen odla vilken ätbar växt som helst i kruka – grönsaker, rotfrukter, rabarber, jordgubbar och till och med bärbuskar. Mangold och grönkål är specifika exempel på härligt gröna bladväxter som trivs i kruka. I näringsrik jord kan även purjolök odlas i krukor, så länge de förodlade plantorna planterats i god och näringsrik jord och växten befruktas regelbundet. Välj de växter du vill odla själv och gillar, experimentera och lär dig!

Se till att plantera de ätbara plantorna i stora krukor, så att jorden har tillräckligt med näringsämnen och växterna får utrymme för tillväxt. Du kan även så frön av ringblomma, dill och rädisa i kruka. Sådden bör dock övervakas särskilt noga i början.

Nästan alla blommor av ätbara växter är ätbara. Undantaget är dock blommor från plantor som tomat, aubergine och potatis. Du bör inte heller förtära rabarberblommor eller dess blad.

Din terrass eller balkong är perfekta ställen att placera ätbara krukväxter, från vilka grödor enkelt kan plockas under matlagning eller till middagen.

Sök