Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Pepparmynta

Mentha x piperita

Skötselråd och plantering av pepparmynta

Pepparmynta är en både vacker och användbar krydd- och läkeväxt med lila blommor. Den används både till mat och dryck samt som läkeväxt. Bladen doftar aromatiskt av mentol. Blommorna är mycket populära bland humlor, bin och fjärilar.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Halvskugga

Höjd:

30-70 cm

Färg:

Lila Gröna löv

Blomning:

Sommar, Höst

Växtzon:

5

Skötselråd och plantering av pepparmynta

Pepparmynta är en flerårig ört som används både som kryddväxt och medicinalväxt. Bladen har en stark mentoldoft. Den är mycket lättodlad och sprider sig lätt med utlöpare under jord. Den kan snabbt ta över omgivningen. Därför är det bäst att placera den på en plats där den kan begränsas eller sättas i en kruka.

Plantan blir mellan ca 30-70 cm hög. Stjälkarna är rödaktiga med mörkgröna lansettlika blad med tandad kant. Blommar vackert med små lila blommor i juli-september. Den trivs i full sol till halvskugga. Blommorna uppskattas mycket av pollinerande insekter och fjärilar.

Bladen och skottspetsar skördas kontinuerligt, gärna innan plantan går i blom då halterna av de verksamma ämnena minskar.

Pepparmynta är en användbar växt. Pepparmyntste är den traditionella drycken i mellanöstern och teet kan göras både med färska och torkade blad. I England är pepparmynta en vanlig krydda till lammkött. Färska blad av pepparmynta ingår i den välkända drinken mojito. Pepparmynta kan också ingå desserter och konfekt.

Ur växten kan pepparmyntsolja destilleras fram. Oljan används som eterisk olja, till kosmetika och smaksättare i tandkräm, bakverk och godis. Pepparmynta innehåller mentol som är antiseptiskt och kramplösande.

Pepparmynta är mycket lättodlad och sprider sig lätt med utlöpare. Den kan lätt ta över ohämmat. Plantera därför pepparmynta i en hink utan botten eller en stor lerkruka nergrävd i omkringliggande jord om du planterar i en rabatt. Då begränsas den och kan inte sprida sig. Ett alternativ är att odla pepparmynta i kruka. Den kan växa inomhus under vintern men trivs utmärkt ute under sommarhalvåret. Plantera i Ört & Grönsaksjord. Utomhus trivs pepparmynta i de flesta väldränerade jordar. Gärna sandblandad och kalkrik. Jordförbättra med Ört & Grönsaksjord vid plantering. Gödsla på våren med Gödsel för köksträdgården om den växer i en rabatt, eller Växtnäring Universell om den odlas i kruka.

Förökning görs bäst genom delning eller med sticklingar av utlöparna.

Myntor korsar sig gärna arter emellan och därför kan fröförökning vara lite vanskligt om man tar eget frö.

Pepparmynta är vacker som snittblomma med de lila blommorna och doftar gott.

Sök