Hoppa över innehåll

Odla på balkongen – vackert och fördelaktigt

Nya trender skapas hela tiden och just nu är det väldigt populärt att odla på balkongen. Storleken på din gröna tillflyktsort spelar ingen roll - den positiva effekten på mental och psykisk hälsa densamma. Är det problematiskt att odla på en liten yta? Egentligen inte, du är din egen trädgårdsmästare och det är endast fantasin som sätter gränser.

Balkonger, terrasser och uterum spelar en avgörande roll för livskvalitén hos svenskar i stadsmiljö. Ett uterum ses som en förlängning av hemmet och inreds ofta som ett rum. Balkongen kan erbjuda en trygg, frånkopplad miljö, bortom det hektiska vardagslivet – en yta idealisk för egentid och njutning.

Balkongen är som ett extra rum. Här äter vi frukost, lunch, dricker eftermiddagskaffe och äter middag.

Tips hur du kan odla ätbart på din balkong

”Att odla på en begränsad yta hindrar inte mig från att uppnå vad jag vill åstadkomma mitt odlingsintresse.”

För en del handlar det om att göra en insats för miljön och den globala uppvärmningen genom att odla ätbart och återvinna så mycket som möjligt. En del vill ha en grön oas för avkoppling och sinnesro. Och en del har helt enkelt en stor passion för odling och trädgårdsskötsel. Oavsett vilken anledning du har bakom ditt intresse för odling ska det vara enkelt att odla.

Fördelar med inglasad balkong

”Fördelen med att odla på en inglasad balkong är att odlingssäsongen är längre än för en trädgård.”

Under sommarens ljusa och varma dagar kan du låta dina växter njuta utomhus på balkongen. När höstens och vinterns mörker kommer kan du istället placera dina växter inomhus och låta den gröna oasen berika ditt hem. Vi är många som behandlar våra växter precis som vi behandlar våra husdjur, vi pysslar om dem, pratar med dem och visar stolt upp dem för nära och kära under tiden dem växer. Vetskapen om att det är du som har tagit hand om växterna, från frö till färdig växt, skänker många sinnesro. Andra blir varma om hjärtat när dofterna från de egenodlade kryddorna börjar sprida sig på balkongen eller i hemmet. Växter ger oss glädje, ro och mening åt livet på väldigt många olika sätt – och det är vi värda. Ta chansen och skapa din egen drömbalkong!

Information om balkongodling

Sök