Hoppa över innehåll

Inred din balkong och uteplats med växter

Skapa en blomstrande och doftande trädgård på din balkong eller uteplats. Det är både vackert och ger grönska i ditt hem. Samtidigt får du goda närproducerade grönsaker direkt från balkongen. Här har vi samlat de bästa tipsen för en grön sommaroas!

Börja med att planera balkongens utrymme: fundera på hur mycket av balkongen eller terrassen som du vill ge till dina växter och hur mycket utrymme du behöver till annat. Förutom golvytan kan du använda utrymmet längst väggen med hjälp av långa växter och hängande amplar. Försök att skapa höjdskillnader, precis som det är i en trädgård.

Enkla tips på hur du kan inreda din balkong med växter

Kombinera olika typer av växter och skapa en intressant blandning av ätbara och blommande växter – det gör din balkong både användbar och vacker. Många ätbara och blommande växter trivs i samma kruka. Lek med färger och former och matcha växter som kompletterar varandra vad gäller näring och växtskydd. Du kan också blanda endast ätbara växter så som örter, tomater, jordgubbar, gurkor och hinkpotatis. Om du inte vill så plantor med egna frön så finns det gott om färdiga plantor att köpa. Det brukar finnas olika sorters lök, sallat, kål, ärter, tomater, gurka, squash och mycket annat.

Fördelar med att kombinera olika typer av växter

Buskar, träd, klätterväxter och perenner gör sig väldigt bra i stora krukor och kärl. Om du har en stor yta som du vill inreda är det fint med lite större växter för att skapa en mer ombonad känsla. Ofta har den här typen av växter en kortare blomningstid men är bra för att fylla ut. Om du vill ha blommor som fortsätter att blomma under hela sommaren ska du välja ettåriga växter, så kallade sommarblommor. Då får du en blomstrande balkong under säsongen.

Örtkrukor som doftar hela sommaren

De flesta örter gillar mycket sol, men det finns även de som gillar skugga. Gräslök, mynta och persilja är några exempel på kryddväxter som funkar bra i skuggiga lägen, medan basilika, rosmarin och timjan behöver sol. Örter trivs i andningsbara lerkrukor. Blöt krukorna innan du planterar i dem så att den porösa leran inte absorberar det första bevattningsvattnet från jorden.

En inglasad balkong lämpar sig bra för odling av tomater och örter som vill ha värme, eftersom det blir lite som ett växthus. Det viktigaste är att växterna får tillräckligt med ljus, åtminstone hälften av dagen.

Den perfekta jorden gör att växterna frodas

Alla växter behöver en bra jord med tillräckligt mycket näringsämnen för att kunna växa. Jorden är växternas hem och gödningsmedlet är deras mat. U-jord är det bästa valet till sommarblommor av alla slag. Jorden ger en otrolig blomning i urnor, amplar och balkonglådor. U-jord är även ett bra val till andra näringskrävande växter som odlas i stor jordvolym t.ex tomater.

Växterna får en bra start och klarar i stora krukor att blomma hela säsongen därför att U-jorden är kraftigt gödslad med både snabbverkande mineralgödsel och långtidsverkande naturgödsel. Gödsla med flytande näring under sommaren, det kan ge ännu bättre resultat, särskilt om jordvolymen är liten.

Sök