Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Potatis

Solanum tuberosum

potatisplanta som står vid en skål med potatis i Olika potatissorter som ligger på ett papper ovanpå jord Potatisar som ligger i en rad ovanpå jord Potatisblast som just tittat upp ur jordtäcket två händer kupade kring potatisar

Det är enkelt att odla potatis, och att gräva upp en egenodlad potatisplanta för att se hur mycket potatis som har grott är nästan overkligt härligt. Den egenodlade potatisen smakar dessutom konstigt nog alltid bättre än köpepotatisen!

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

30-80 cm

Färg:

Gröna löv

Blomning:

Sensommar

potatisplanta som står vid en skål med potatis i Olika potatissorter som ligger på ett papper ovanpå jord Potatisar som ligger i en rad ovanpå jord Potatisblast som just tittat upp ur jordtäcket två händer kupade kring potatisar

I mitten på 1700-talet försökte Svenska staten att lansera potatis, då folket led av fattigdom och svält. Man insåg att potatis var mycket mer produktivt än dåtidens grödor, och ville att bönderna skulle börja odla den. Det var dock trögt att få snurr på, och först i början på 1800-talet upptrappades potatisodlingen till en större skala. Plötsligt hade alla mat, vilket ledde till att vi fick en stor befolkningsökning. Dessutom hade man kommit på att man kunde göra brännvin av potatis, vilket inte minskade den nyvunna kärleken till ”Jordpäron” som potatisen kallades då (och även idag i vissa dialekter).

Potatis är lätt att odla, oavsett om du odlar den i grönsaksland, pallkrage eller kruka. Blommorna utvecklas till gröna bär på hösten vilka påminner om omogna tomater, men potatisens bär är olämpliga för konsumtion.

Potatis är grupperad efter deras egenskaper, fast potatis, vanlig potatis och mjölig potatis. Potatisskalet är brunt eller gult, men kan också vara lila, röd eller rosa. Tidiga sorter som ’Timo’ och ’Siikli’ producerar ätbara potatisar på 60-70 dagar, och senare sorter skördas i slutet av september. Friska och goda sorter som är odlingsvärda i hemträdgården är ’Matilda’, ’Su¬vi’, ’Venla’, ’Idole’ och ’Van Gogh’. Eller engagera barnen i potatisodlandet genom att odla den lila ’Blue Congo’, som har en spektakulär blålila färg.

Potatis växer bäst på en ljus och varm plats, i en mullrik, genomsläpplig och sandig jord. Den är känslig för frost och behöver en del vatten. Den gillar inte ha för våt jord, men i torr jord blir potatisarna väldigt små. Jordlagret som potatisen ska odlas i ska vara minst 15cm djup. För att kunna skörda mycket potatis, jordförbättra odlingsplätten med Naturgödslad Plantjord samt Potatisgödsel eller Gödsel för köksträdgården. Plantera potatisen på 5 cm djup, och med ett plantavstånd på cirka 25-35 cm (beroende på sort).

Att odla potatis i odlingslåda eller stora krukor på en balkong är enkelt. Potatisen kan planteras lite tätare än på friland. Börja med att lägga ett cirka 4cm tjockt lager av lecakulor i botten av krukorna. Fyll sedan krukan halvvägs med REKO-jord, och sätt potatisen på olika höjd i jorden så att de inte vidrör varandra. Fyll på med mer jord vartefter blasten växer, tills krukan är fylld.

Låt potatisarna gro i rumstemperatur i ungefär 2-3 veckor för att förkorta tiden fram till skörd.

Plantera potatisen så snart jorden har ”rett sig”, dvs är kring 8 grader varm. Tidig potatis kan planteras i början av maj, för att sedan skördas vid midsommar. Det kan komma nattfrost ända fram till början av juni, så täck din potatisodling med fiberduk eller lakan för natten för att inte blasten ska ta skada av kölden.

Kupa jorden vartefter, det vill säga skyffla upp en jordhög kring blasten. Då får plantan fler potatisar och knölarna som växer vid ytan riskerar inte att bli gröna och giftiga. Gör likadant vid odling i kruka och lådor.

Håll potatislandet jämnt fuktig under hela växtsäsongen för att optimera potatisskörden. Krukodlad potatis ska också vattnas regelbundet, precis som en vanlig krukväxt.

Skörda sommarens första färskpotatis när du tycker att den har nått rätt storlek. När växten börjar vissna ner (vanligtvis efter blomningen) kan du ta bort blasten för att undvika gråmögel. Skörda potatisen ungefär 10–14 dagar senare. Förbered sedan potatisen för inlagring genom att lufttorka den. Bästa lagringstemperatur är + 4-6 grader. Potatis håller sig länge när de förvaras i vanlig Solmull, och du kan varva potatis med Solmull i en låda så klarar den av lagringssjukdomar bättre.

Odla potatis i halm! Att odla i halm är en bra idé för dig som har massor av gräsmatta, inget trädgårdsland, och vill odla potatis helt utan att behöva gräva. Trampa ner gräset, lägg ut potatisen rätt ner på gräsmattan, och täck potatisen med ett 30 cm tjockt halmtäcke. Fyll på med halm vartefter blasten växer. Skörda sedan ren och fin potatis i september! Efter skörd kan du fylla på med Ros- och perennjord över halmtäcket, så har du början på en fin rabatt. Eller fortsätt att odla potatis där nästa år!

Sök