Hoppa över innehåll

Plantera tomater själv

Tomat är en favoritgrönsak i växthus men är lätt att odla även på friland eller i kruka på balkong eller terrass. Så här gör du för att odla tomat.

Så tomater från frö, steg-för-steg

Steg 1

Ta fram krukor som är cirka 7x 7 cm. Häll Tomat & chilijord i 2/3 av krukan och fyll sedan upp krukan med såjord. Lägg några tomatfröer på ytan och täck med ytterligare lite såjord. Platta till jorden lite lätt och vattna sedan.

Steg 2

Ställ sådden i ett miniväxthus på ett varmt och ljust ställe, cirka 22 grader är en lagom temperatur.

Steg 3

När tomatfröna grott kan du flytta sådderna till en svalare plats där temperaturen är cirka 15-18 grader. Nu behöver plantorna mycket ljus för att inte bli rangliga, använd gärna växtbelysning. Eftersom du har Tomat- och chilijord i botten av krukorna växer tomatplantorna snabbt och kommer snart behöva omskolas. Det kan du göra när tomatplantan fått sitt första riktiga bladpar (karaktärsblad).

Steg 4

Plantera om tomatplantorna i egna krukor med Tomat & chilijord. Tomaternas rötter bildas längs med hela stammen under jord, så välj smala höga krukor och plantera djupt så att plantan kan bilda mycket rötter. Ett tips är att plantera om i rena mjölkkartonger som du klippt av toppen på och gjort hål i botten.

Steg 5

Plantera om tomatplantorna ännu en gång till den slutliga odlingsplatsen, t.ex. på friland eller i en större kruka. När rötterna tittar ut ur hålen i botten på krukan brukar det vara dags. Tomater vill gärna ha mycket plats för rötterna, men det beror förstås på vilken sorts tomater du odlar. Använd kraftig, välgödslad jord som Tomat & chilijord eller U-jord. Mindre busk- eller kruktomater vill ha krukor på ca 5–10 liter medan högre tomatsorter behöver minst 20 liter jord. Sätt bara en tomatplanta i varje kruka.

Steg 6

När nattemperaturen håller sig runt 8-10 grader eller mer så kan du ställa ut dina tomater i växthus eller på en skyddad, solig plats vid husväggen. Vänj tomatplantorna vid att stå ute genom att låta dem vara ute bara några timmar åt gången i två till fyra dagar. Skydda plantorna från solljus de första dagarna så att bladen inte ”bränns” av solstrålarna. Näringsvattna med Växtnäring Tomat & Grönsak under hela odlingssäsongen för starkare plantor och fler och finare tomater.

Steg 7

Vissa sorters tomatplantor behöver tjuvas för att de ska ge så stor skörd som möjligt. Det innebär att du knipsar bort små sidoskott som ofta växer fram i grenvecken på tomatplantan. Busktomater och de flesta kruktomater behövs inte tjuvas men på högväxande tomatplantor är det viktigt att ta bort sidoskotten för att plantan ska orka ge kraft åt tomaterna.

 

Enkla tips på hur du tjuvar du dina tomater

 

Plantera tomater själv och testa dig fram till din favorit!

Här hittar du mer tips och inspiration för att odla ätbart

 

Sök