Hoppa över innehåll

Så tjuvar du dina tomater

Nu börjar det bli dags att se över dina tomatplantor. Här har vi samlat tips för att du ska få ut så mycket tomater som möjligt av dina plantor.

Tomater som får sidoskott behöver tjuvas, det betyder att man tar bort dem. Tjuven hittar du i grenvecket mellan stam och blad. Dessa sidoskott tar energi från plantan och blir det för många sidogrenar orkar inte plantan sätta tomater, samtidigt som den blir för tät. Så tjuvarna måste tas bort. Men tjuvarna fungerar fint att använda som sticklingar och vips så har ytterligare en tomatplanta! Sticklingen kan du sätta direkt i Såjord

 

Enkla tips på hur du tjuvar du dina tomater

Gör så här för att tjuva dina tomater och ta sticklingar:

Sidoskotten hittar du i vecket som uppstår mellan stam och blad. Vill du inte behålla dem bryt/nyp bort dem så fort som möjligt under hela sommaren. Vill du göra sticklingar gör så här:

  1. Låt skotten växa så att de blir 5-10 cm. Du kan nypa eller bryta bort skotten med fingrarna.
  2. Sätt sticklingen/tjuven i såjord och vattna. Sätt en plastpåse över krukan så att fukten behålls runt sticklingen.
  3. Plantera om i en större kruka eller växtbädd med näringsrik jord efter cirka 10 dagar.

Vilka tomater ska tjuvas?

Alla tomater tjuvas inte. Det är de högväxande vanliga tomatplantorna som ska tjuvas för busktomater och dvärgtomater behöver inte tjuvas.

 

Enkla tips på hur du ska kapa dina tomater

Kapa dina tomater

Det är en sådan lycka att se sina tomater växa och frodas men det finns flera fördelar med att faktiskt kapa av dina tomatplantor.

”En låg tomat som har flera toppar ger en större skörd än en hög som bara har en topp”.

Du kan kapa alla sorters tomater och det kommer att ge dig en mycket större skörd om du drar upp två stammar i stället för en. Dessutom får du ytterligare en planta i och med att toppen blir en stickling som du kan rota. Tomatplantan som du kapat har redan ett etablerat rotsystem och det är tjuvskotten blir till nya toppar så behåll dessa!

 

Skötselråd till dina tomatplantor

Gör så här för att kapa tomatplantor:

  1. Fyll en kruka med Såjord
  2. Klipp ovanför det andra eller tredje bladparet
  3. Sätt toppen direkt i jord och vattna, Sätt en plastpåse över krukan så att fukten behålls runt sticklingen.
  4. Klipp bort de första blommorna på sticklingen.
  5. Efter cirka 10 dagar när sticklingen rotat sig kan du plantera om toppen i en större kruka.

 

Tips på hur du ska gödsla dina tomater

Pollinera tomaterna

Har du tomatplantan inomhus? Glöm då inte att du behöver pollinera den. Det görs enklast genom att skaka/vibrera plantan lätt varje dag. Bästa tiden är på förmiddagen när luften är torr och pollenet i nyöppnade blommor lossar lätt.

Gödsla, gödsla igen och igen

Tomater tycker om näring och för att de ska orka bära mycket frukt måste de har tillgång till näring. Börja gödsla senast när plantorna börjar blomma och sätta frukter. Om du inte gödslar kommer plantan inte att orka sätta tomater på kommande klasar. Gödsla dina tomater med flytande växtnäring varje vecka under sommaren. Du kan även mylla ner Hönsgödsel i jordens ytskikt.

Det positiva med att tjuva och kapa tomater är att du inte behöver så lika många frön. Och att du kan ge bort tomatplantor till nära och kära! Men det är lätt att man sår för mycket för det är ju så roligt!

Sök