Hoppa över innehåll

Odla tomater på balkongen

Det är enkelt att odla tomater på balkongen. Tomater vill ha ljus och värme för att trivas och med lite stöd kan de trivas lika bra på en balkong som i ett växthus eller uteplats.

Plantera i rätt jord

Tomatplantor kräver mycket näring och trivs därför bra i en kraftigt gödslad jord som U-jord eller Tomat-och chilijord. Det finns två sätt du kan plantera dina tomater, direkt i säcken eller i kruka.

För odling i säck så placerar du säcken längs med räcket eller mot en solig vägg. Klipp upp öppningar för 2-3 plantor. Skär också snitt på sidan av förpackningen så att överflödigt vatten kan rinna bort.

För krukodling behöver du stora krukor minst 10 liter för en planta. När du placerar krukorna tänk på att lämna rum mellan varje kruka så att plantorna får tillräckligt mycket ljus. Och akta dig för kyla! Går temperaturen ner mot bara några plusgrader på natten behöver krukorna komma in för att plockas ut och vänja sig vid utomhustemperaturen igen nästa dag.

Välj rätt tomat för krukodling

Tänk på att alla tomatsorter är inte lämpliga för krukodling. Välj främst en kompakta sort så som busktomater och körsbärstomater. Det finns också ampeltomater som man kan ha i hängande krukor som kan vara jättefint på balkongen.

Så sköter du om dina tomatplantor

Se till att vattna plantan rikligt vid plantering. Tomatplantor är riktiga vattenslukare och kräver en stor mängd vatten för att kunna växa sig stora. Därför är det viktigt att dagligen hålla koll på bevattningsbehovet. Ett tips är att fylla vattenkannan med vatten en stund innan du ska vattna, så att vattnet hinner värmas upp något. Detta för att kallt vatten kan sakta ner tillväxten.

Odla tomat på balkongen

Utöver den självklara vattningen av dina tomatplantor, är det viktigt att också gödsla regelbundet för att ge stora och riktigt smakrika tomater vid skörd. Tillsätt Växtnäring Tomat & grönsak i vattnet enligt hänvisningarna på förpackningen när plantan börjat blomma. På så vis blandar du dig ett slags gödselvatten som ger en snabb boost till dina tomater. Gödsla så ofta som du vattnar.

Tips och råd

Angående placeringen av dina tomatplantor gäller det att ställa dem på en plats som ger dem både värme och sol minst halva dagen. När de växt sig stora och höga kan det vara bra att stödja upp dem med hjälp av blompinnar och tråd. Har du en tomatplanta av högväxande sort behöver du ”tjuva” de sidoskott som dyker upp i bladvecken. Dessa sidoskott bidrar inget till plantans tillväxt, utan stjäl kraft och energi från plantan. Ett tips är att plantera om dina tjuvar som kan växa till sig till nya plantor. En perfekt ge bort-present till nära och kära!

Odla tomat på balkongen

Glöm inte att en inglasad balkong kan få samma höga temperaturer som ett växthus på soliga sommardagar, se därför till att ha ett öppet fönster för att ventilera.

 

Sök