Hoppa över innehåll

Odla tomater på balkongen

Det är enkelt att odla tomater på balkongen. Tomater vill ha ljus och värme för att trivas och med lite stöd kan de trivas lika bra på en balkong som i ett växthus eller uteplats.

Plantera i rätt jord

Tomatplantor kräver mycket näring och trivs därför bra i en kraftigt gödslad jord som U-jord eller Tomat-och chilijord. Det finns två sätt du kan plantera dina tomater, direkt i säcken eller i kruka.

För odling i säck så placerar du säcken längs med räcket eller mot en solig vägg. Klipp upp öppningar för 2-3 plantor. Skär också snitt på sidan av förpackningen så att överflödigt vatten kan rinna bort.

 

Odla tomat på balkongen

 

För krukodling behöver du stora krukor minst 10 liter för en planta. När du placerar krukorna tänk på att lämna rum mellan varje kruka så att plantorna får tillräckligt mycket ljus. Och akta dig för kyla! Går temperaturen ner mot bara några plusgrader på natten behöver krukorna komma in för att plockas ut och vänja sig vid utomhustemperaturen igen nästa dag.

Välj rätt tomat för krukodling

Tänk på att alla tomatsorter är inte lämpliga för krukodling. Välj främst kompakta sort så som busktomater och körsbärstomater. Det finns också ampeltomater som man kan ha i hängande krukor som kan vara jättefint på balkongen.

 

 

Odla tomat på balkongen

 

Odla tomat på balkongen

 

Odla tomat på balkongen

 

Odla tomat på balkongen

Sök