Hoppa över innehåll

Höstfixa din balkong eller uteplats

Gör uteplatsen eller balkongen extra mysig med vackra höstplanteringar. Med lite enkla knep kan du lätt fixa höstkänsla. Här kommer lite tips om hur du kan förlänga utesäsongen ända tills första frosten kommer.

När temperaturen sjunker är sommarblommarna inte längre på topp. Men deppa inte, byt ut dem istället mot mer tuffa och väderbeständiga höstväxter!

Det finns många möjligheter att skapa vackra höstarrangemang. Testa prydnadskål, olika ljung, stora och små Veronica eller krysantemum, de klarar låga temperaturer och tillför mustiga färger och en skön höstkänsla. Vissa växter från sommaren kan du lämna kvar i krukan, som t ex vackra bladväxter som murgröna, silverek, silvernjurvinda, rabatteternell. De klarar också lite kallare temperaturer. Blanda sedan upp dem med nyköpta höstväxter från butiken.  

I Hasselfors Gardens Växtbibliotek kan du upptäcka fler höstplantor.

Så här förnyar du din sommarkruka

  1. Välj ut en vacker kombination av höstväxter att plantera. Välj gärna även matchande prydnadsstenar att täcka jordytan med. Om nödvändigt, komplettera med krukor och U-Jord.
  2. Ta bort de vissnade blommorna från sommarens kruk- eller lådplantering. Lämna gärna till exempel murgröna och andra gröna växter som ser ut att trivas i kallare väder.
  3. Om det behövs, tillsätt mer jord i krukan, och plantera dina nya växter. Genomvattna jorden (fortsätt vattna regelbundet tills frosten kommer).
  4. Placera sedan dekorativa stenar, eller annat passande täckmaterial, på jordytan.
  5. Och sist men inte minst, med en stämningshöjande utomhusbelysning som slingrar sig runt växterna kommer du inte att misslyckas med höststämningen.

U-jord lämpar dig bra för både sommar-och höstblommor. U-jorden är kraftigt gödslad med både snabbverkande mineralgödsel och långtidsverkande naturgödsel som förser växterna ordentligt med näring.

 

Tips på hur du kan inreda din balkong eller uteplats till hösten

Förnya din odlingslåda

Precis som det är tråkigt att se vissna sommarväxter, är det att de en tom odlingslåda. Efter att du har skördat dina sommarodlingar, kan du göra om lådan till en härlig höstplantering istället. Här har du gott om plats att skapa vackra höstarrangemang med dekorationer. Du kan följa samma steg som står i stycket ovan. Höstplantor behöver inte nödvändigtvis ny jord, men du kan fylla på om det behövs. Om vädret är varmt kan du passa på att ge dem lite nytt gödsel, det hjälper dem håller sig fina länge.

 

Med enkla knep skapar du en mysig höstatmosfär

Hylla hösten med en mysig atmosfär genom att höstfixa din balkong, uteplats eller uterum. Med stämningshöjande ljus och lyktor skapar du en varm atmosfär och lyfter fram de vackra höstväxterna som du nu satt i krukorna. 

Med höstblommor i lådorna tar vi farväl av årets sommar, och välkomnar myssäsongen. Vira in dig i en filt med en kopp te under en infravärmare och njut av stillheten. Eller, bjud in dina vänner på en mysig höstmiddag med värmande maträtter och god dryck. Dekorera bordet med färggranna höstlöv och använd vackra prydnadsstenar som namnkort. Avnjut fördrinken kring en eldstad eller sitt i den inglasade balkongen med ljusslingor och höstblommor.  

 

 

 

Sök