Kryddig palsternackskaka

Den här kryddiga palsternackskakan med kardemumma och kanel är både saftig och otroligt god. Den krämiga glasyren på toppen är pricken över i:et. Testa och överraska dina gäster och se vad de tycker. 8–10 portioner.

palsternackskaka

Ingredienser

  • 600 g palsternacka
  • Ströbröd till formen, vanligt eller glutenfritt
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 2 1/2 dl rörsocker
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 4 1/2 dl vetemjöl eller (4 dl glutenfri mjölblandning + 1/2 dl boveteflingor)
  • 1 dl mald mandel
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • en nypa salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk mald nejlika
  • en nypa ingefära

Glasyr:

  • 1 burk (à 250 g) mascarpone
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 2–3 msk honung eller ljus sirap
  • 2 msk citronsaft
  • en rejäl nypa kanel

Dekoration:

  • 1 liten palsternacka
  • ljus sirap

Gör så här

Tillagningstid: 50–60 minuter + gräddningstid cirka 1 timme

  1. Skala och koka palsternackorna tills de är mjuka, mosa dem. Under tiden palsternackorna kokar, smöra och bröa en form, diameter 24 cm, med löstagbar botten.
  2. Vispa det mjuka smöret och sockret pösigt. Tillsätt ett ägg åt gången under omrörning, lägg sist i rotsaksmoset och ställ åt sidan. Blanda i en annan skål mjöl med mandeln. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, salt och kryddor.
  3. Tillsätt mjölblandningen i omgångar i smör-, ägg- och palsternackablandningen.
  4. Rör smeten jämn och häll i en bröad kakform. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader cirka 50–60 minuter eller tills kakan är färdiggräddad.
  5. Testa om den är färdig med hjälp av en trästicka. Kakan är inte färdiggräddad om smet fastnar på stickan. Om kakans yta blir alltför mörk mot slutet kan du täcka den med aluminiumfolie. Låt svalan efter att du har tagit den från ugnen.

Glasyr

  1. Rör mascarponen smidig i en skål.
  2. Vispa grädden.
  3. Rör samman mascarpone och vispad grädde och smaksätt blandningen med honung, citronsaft och kanel.
  4. Bred glasyren på kakan och dekorera med rostade skivor av palsternacka och med en nypa kanel.

Dekorationen

  1.  hyvla tunna skivor av en skalad palsternacka, placera på ett bakplåtspapper, ringla sirap över skivorna på båda sidorna och rosta i mitten av ugnen cirka 7–10 minuter.