Hoppa över innehåll

8 växter som klarar kylan bäst

Lär dig mer om frosttåliga växter och deras skötselbehov för att skapa en vacker vinterträdgård som står emot de kalla temperaturerna.

Att vinterns kyla drar in över landet behöver inte betyda att trädgården ska förlora sin charm. Det finns flera växter som trivs i låga temperaturer och fortsätter förse din trädgård med färg och liv under hela vintern. Här går vi igenom 8 frosttåliga växter, dess egenskaper och skötselråd, så att du kan ha en charmig trädgård hela vintern. 

1. Murgröna (Hedera helix)

Murgröna är en tålig klätterväxt som trivs utmärkt i kyla och behåller sin vackra mörkgröna färg under vintern. Murgröna är känd för sin förmåga att klättra och täcka väggar, staket och marken. Men, den gör sig även bra i krukor och tillsammans med andra växter. Den är en lättskött växt som trivs i både sol och skugga.

2. Julros (Helleborus)

Julros är en härdig perenn som blommar under vintern. Blommorna kan vara vita, gröna, rosa eller lila, och de blommar ofta redan under tidig vinter när andra växter vilar. De blommar även när det ligger snö på marken, vilket ger en fin färgklick till vinterträdgården. Julrosen trivs bäst i skuggiga områden och kräver fuktig och väldränerad jord.

3. Silverek (Jacobaea maritima)

Silverek är en robust perenn med vackra silvergrå bladverk som behåller sin fina färg hela vintern. Den trivs bäst i soliga lägen och väldränerad jord. För att den ska hålla sig fin är det viktigt att undvika att för mycket vatten samlas vid rötterna och att plocka bort vissna blad

4. Cyklamen (Cyclamen spp.)

Cyklamen är en charmig vinterblomma som varierar i färger från vitt till olika nyanser av rosa och lila. Cyklamen trivs i skuggiga eller halvskuggiga områden och kräver fuktig jord. Den är idealisk för trädgårdar och krukor på terrassen.

5. Vinterbär (Gaultheria procumbens)

Vinterbär, även känd som tebär, är en grön marktäckande växt som tål kyla. Den har blanka, dekorativa blad och på vintern får den röda bär vilket ger extra färg till trädgården. Vinterbär trivs i sur jord och skuggiga områden.

6. Prydnadskål (Brassica oleracea var. acephala

Prydnadskål är en tålig perenn med färgglada blad i gröna och rosa nyanser. Färgerna blir intensivare vid svala temperaturer och blir en fin färgklick som livar upp vinterträdgården. Den trivs både i rabatter och i krukor, och står helst i solen. Den behöver vattnas regelbundet, men undvik att vattenansamlingar vid rötterna och sluta vattna när frosten kommer.

7. Alunrot (Heuchera spp.)

Alunrot är en mångsidig perenn som trivs bra i kyla och frost. Den finns i olika färger och bladformer, vilket gör den till en populär trädgårdsväxt. Alunrot föredrar halvskuggiga till skuggiga platser och kräver fuktig jord. 

8. Buxbom (Buxus sempervirens)

Buxbom är en robust och tät buske som behåller sitt gröna bladverk året runt. Den tål både kyla och frost, och kan klippas till dekorativa klot eller andra former. Buxbom trivs i soliga till halvskuggiga lägen och behöver klippas regelbundet för att behålla sin form.

 

 

Att välja och odla frosttåliga växter är ett utmärkt sätt att förgylla trädgården under vintermånaderna. Se bara till att anpassa skötseln efter växtens specifika behov och klimatet i din region för att se till att de frodas under kalla förhållanden.

 

En utegrupp fylls på med P-jord.

 

Bra täckmaterial på vintern

Trots att växterna är frosttåliga, skadar det inte med täckmaterial som hjälper till att skydda rötterna från kylan. Täckmaterial är dessutom dekorativa och ger en snygg touch i vinterträdgården. 

TräbarkGer trädgården en naturlig och rustik känsla. Det hjälper till att isolera rötterna från kyla och frost samtidigt som det minskar ogräs och bevarar fukt i jorden. Träbark finns i olika varianter med olika färg och storlek på barkbitarna. 

Hos oss har vi Oxidsvart flis, Pinjebark – grov, Premium furubark, Nötbrun flis och Täckbark

Grankvistar – att lägga grankvistar på rabatterna hjälper till att isolera marken och skyddar växterna från kalla temperaturer. Dessutom doftar det gott av gran och ligger som ett täcke över jorden och värmer rötterna. 

Snö – Om det fallit snö på växterna, låt det ligga kvar för att skydda plantorna från den kalla luften. Snö är faktiskt ett riktigt bra isoleringsmaterial.

Lär dig mer om täckmaterial här.

 

 

Sök