Hoppa över innehåll

Plantera sommarblommor

Drömmer du också om en trädgård som är fylld av färg och blommar hela sommaren? Då ska du plantera sommarblommor som fyller krukor, balkonglådor och uteplatsen med blommor från tidig vår till sen höst. De finns i så många färger och former att du kan låta kreativiteten flöda och skapa någonting helt unikt från din personliga stil.

Jord

Vår egen U-jord är speciellt framtagen för att underlätta skötseln av sommarblommor.

Det är växter som växer fort och behöver god tillgång på både vatten och näring. U-jord är lite grövre i strukturen, peatnuggets och bark är ingredienser som gör att syre lätt kan komma ner till rötterna. U-jord är kraftigt gödslad med både lång- och korttidsverkande gödsel. Den snabbverkande gödseln är direkt tillgänglig för växterna medan långtidsverkande sakta frigörs under hela sommaren. U-jord är även gödslad med extra järn och har ett pH-värde som gör att blommorna lätt kan ta upp järnet och på så vis behålla en grön frisk färg på bladverket.

U-jord används av många parker därför att de behöver en jord som ger bästa blomprakten med minsta arbetsinsatsen. Ett tips från yrkesfolk i parkerna är att använda så stora krukor som möjligt. En stor jordvolym gör det mycket enklare att sköta vattningen och den kan innehålla mer näring. I stora krukor är det viktigt att jorden är genomsläpplig för sommaren kan ju vara regnig.

Glöm inte att lufta rötterna!

Rötternas uppgift är att ta upp vatten och näring. Men rötterna fungerar endast bra om det finns luft i jorden så att cellerna kan andas. Därför är det viktigt att det finns dräneringshål i krukans botten eller en bit upp på krukans sida så krukan inte blir helt vattenfylld vid regn. Det går givetvis att plantera i krukor utan hål, om de placeras under tak och du är försiktig med vattningen.

Plantera i kruka

Gör så här

1.Vattna igenom alla blommor genom att sänka ner dem i en hink med ljummet vatten så att rotklumpen säkert blir genomvattnad. Öppna säcken med jord och häll upp jorden så att den luftas igenom.

2. Lägg en bit fiberduk eller papper på botten av krukan. Fyll sedan upp till en tredjedel med Lecakulor. Krukan blir lättare att hantera och rötterna får luft. I små krukor behövs inte lecakulor.

3. Fyll upp större delen av krukan med U-jord

4. Ta bort plantornas krukor. Gör en grop i jorden och plantera så att hela roten blir täckt av jord. Fortsätt med nästa planta. Plantera inte för glest, det ska vara vackert från början. Knacka på krukan så att jorden sätter sig. Tryck till jorden med fingrarna så att plantorna sitter stadigt. Fyll på mer jord men lämna ett par cm till krukkanten som bevattningsmån.

5. Vattna igenom den färdiga planteringen ordentligt. Det är viktigt att jorden blir helt genomvattnad.

 

Sommarblommor

Sök